Напишете дума/думи за търсене

Що е то рационална кухня, или как да не изхвърляме храна

Всеки ден в световен мащаб се изхвърля огромно количество продукти - което вреди както на семейния бюджет, така и на природните ресурси. По данни на ООН около 1/3 от всички прозвеждани в света хранителни продукти се оказват на боклука по една или друга причина. Съгласно още една статистика, в развитите страни средностатистическото семейство всяка година изхвърля храна на стойност 1400 долара. Предлагаме ви няколко трика за рационален подход към храната.

Не купувайте излишни продукти

Това е най-лесният начин да престанете да изхвърляте храна. За целта, на първо място, не ходете на пазар гладни. Според проучвания, ситите хора харчат в магазина 50% по-малко пари от гладните (впрочем, това се отнася не само за храни). Направете си предварително списък и го следвайте стриктно. Не купувайте стоки, които имате вкъщи. Препоръчително е, ако имате време, да купувате храна ден за ден или за максимум два дни, а не за седмица напред. Избирайте максимално пресни продукти - така ще удължите периода, в който можете да ги използвате.

Пригответе от остатъците ново ястие

Не се отнасяйте пренебрежително към остатъците от обяда или вечерята си - при малко повече въображение и някоя и друга справка в интернет, можете да получите доста интересно ястие. Няколко парчета колбас и сирене, две лъжици сметана, чийто срок на годност изтича скоро,отворена консерва грах, варени картофи и яйца, една кисела краставичка, увяхващ магданоз - от всичко това можете да сътворите пица, салата, рагу, сандвичи. От изсъхналия хляб се получават чудесни тостове или крутони, от отвореното мляко - вкусни палачинки за закуска. Направете плодовете на смути, кекс или плодов чипс. Остатъците от магданоз и копър можете да изсушите или да нарежете на ситно и да разбъркате с масло, както и да сипете в бутилката с оцет или зехтин, за да получите ароматна подправка за салати.

Замразявайте

Можете да замразите практически всичко - зелени подправки, плодове, зеленчуци, ястия, гарнитури, супи, колбаси, сирене, паста, масло, мляко. Но когато го правите, е добре да разделите продуктите на малки порции. За замразяване можете да използвате не само пликове и кутии, но и кофички от кисело мляко - така ще намалите количеството на използваната пластмаса и найлон.

Правете често ревизия

Ако хладилникът ви винаги е пълен, има голяма вероятност да забравите, например, отворен буркан с кисели краставички и след две седмици да установите, че в буркана живее цяла цивилизация. Преглеждайте често хладилника, включително и камерата, и направете списък на продуктите - това ще ви помогне да не купувате нищо излишно в магазина. Освен това, като имате пред очите си списъка с продуктите, по-лесно ще измислите какво да приготвите за вечеря. Сложете напред в списъка продуктите, които се ще се развалят най-бързо и използвайте първо тях. Важно е също да съхранявате правилно различните храни, така че максимално да удължите срока им на годност.

Не изхвърляйте веднага храните с изтекъл срок

На пръв поглед, този съвет може да прозвучи странно. Но често реалният срок на годност е по-дълъг от указания на опаковката, затова не бързайте да изхвърляте. Например, срокът на годност на хляба важи при съхранение на светло и на стайна температура. Ако го сложите в хладилник обаче, хлябът може да издържи и две седмици. Плесента е опасна само за меките сирена - от твърдите може да я изрежете, след което спокойно да ги консумирате. Яйцата, съхранявани в хладилник, са годни за употреба дори и след 25 дни. Ако се съмнявате, сложете яйцето в студена вода - ако е развалено, няма да потъне, а ще се издигне на повърхността на съда. Неотворените кофички кисело мляко стават за консумация около 2 седмици след срока на годност. Шоколадът изобщо не се разваля, ако стои на тъмно. Зелените подправки може да използвате дори и когато са пожълтели. Макароните изобщо нямат краен срок на годност. Консервите може да се консумират 4 години от момента на приготвяне при условие че са неотворени и съхранявани на тъмно и прохладно.

Сипвайте малки порции

Обикновено храната, която остава недоядена в чиниите, отива в коша за боклук, а не обратно в тендждерата или тавата. Това е хигиенично и естетично, но доста разточително. Ако не искате да изхвърляте храна, сипвайте малки порции и след това, ако е необходимо - сложете допълнително. За тази цел използвайте малки чинии. Освен всичко друго, това е и чудесен начин да избегнете преяждането.

Компост за отпадъците

Кофата за боклук не е единственият вариант за остатъците от храна или развалените продукти. От тях можете да направите висококачествена и натурална тор за домашните или градински растения, домашната оранжерия или цветната градинка до входа.

Компостирането е относително нов тренд в домакинството, а на пазара можете да намерите дори специални битови компостери. Имайте предвид обаче, че за компостиране не са подходящи всички продукти, а само с тези с растителен произход, яйчените черупки, чаените листа, утайката от кафе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X