Напишете дума/думи за търсене

Храните, които помагат при ревматоиден артрит

За хората, които страдат от това заболяване, животът е болка. Тя почти никога не изчезва, понякога е поносима, друг път се изостря и става агресивна. Като самият ревматоиден артрит. Болестта се характеризира с възпаление в зоните на ставите, скованост, подуване и обездвижване. Макар че съвременната медицина има какво да предложи на пациентите с тази диагноза, ревматоидният артрит е прогресиращо във времето заболяване, което влошава качеството им на живот.

Няма еднозначно мнение как и дали храненето повлиява на болестта, от която страдат десетки хиляди души у нас, а милиони по света. Някои храни обаче може да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта.

Кориандър

Според изследване на индийски учени, проведено в лабораторни условия с животни, кориандърът може да повлияе положително на симптомите на ревматоидния артрит. Може би тази подправка, характерна за мексиканската и азиатската кухня, до момента не е намирала място на трапезата ви. Не пречи да опитате и да я добавите следващия път, когато приготвяте ястие с ориза у дома.

Куркума

Тя идва от Индия и от древността се използва в традиционната индийска медицина. Съдържа активното вещество куркумин, което с изразено противовъзпалително действие.

Джинджифил

Подобно на куркумата в него се съдържат вещества, които може да облекчат редица здравословни проблеми, в това число дискомфорта на ревматоидния артрит. Джинджифилът е естествен антиоксидант, полезен е за стомаха, както и при настинка и грип. Но освен това разрежда кръвта. Ако приемате медикамент с подобно действие, консултирайте се със специалист преди да добавите джинджифила към менюто си.

Ананас

Заради бромелаина, които се съдържат в него. Макар по-голямото количество от ензима да е концентрирано в стъблото на растението, плодовете също има какво да предложат на страдащите от артрит.

Зелен чай

Липсата на антиоксиданти в организма повишава риска от развиване на редица заболявания. Ревматоидният артрит също е сред тях. В зеления чай има изобилие от тези вещества и може да помогне за облекчаване на болката.

Не забравяйте също за ползите от омега-3 мастните киселини в рибата, противовъзпалителната сила на магданоза, който може да отгледате и в домашни условия и естествено, богатството на витамини в плодовете. Всички те са важни за общото състояние на организма, но и помагат в борбата с ревматоидния артрит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X