Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно - шеста част

Сякаш най-големият проблем на днешния ден е липсата на достатъчно времеви ресурс за всичко, което искаме и трябва да свършим. Все бързаме за някъде, все закъсняваме, все изпускаме срокове. В същото време осъзнаваме с всеки изминат ден все по-ясно необходимостта да се храним по-здравословно. Затова решихме да стартираме поредица, в която ще ви зареждаме с лесни и здравословни рецепти, които може да приготвите на две, на три, но хем да ви е вкусно, хем да не ви е гузно, че отново сте направили компромис със здравето си. Досега ви представихме вкусни барчета за деца и големи, пица от карфиол, закуска за офиса, бързо азиатско на тиган, разядки, салати за цялата седмица, десерт за нула време, както и замразихме малко продукти. Днес ще планираме и ще пазаруваме умно.

Доказано е, че когато влизаме в магазин за хранителни стоки без списък и без определен бюджет, ние харчим с близо 30 % по-голяма сума, отколкото бихме похарчили, ако вземем само необходимото. Така не само даваме повече пари, но и се снабдяваме с храна, която има големите шансове да замине в боклука.

Решението е просто и ви съветваме да си създадете този ритуал:

Планиране на седмичното меню

Когато планирате седмичното си меню, вие си давате шанс и за по-здравословно хранене. Това е така, защото няма как да изпаднете в ситуацията: "Олеле, не съм напазарувала нищо за вечеря, пак ще трябва да мина през дюнерите!" Друг плюс на планирането е, че всеки член от семейството може да има думата. Ако някой обича спагетите с риба тон, а друг - само с пресни домати и босилек, вие знаете това предварително и няма намръщени на масата.

Когато имате заготовки за цяла седмица и идея какво ще ги правите, всички от семейството може да се включат в приготвянето, което облекчава домакинстването и позволява да изкарате повече време заедно.

За планирането може да отворите предложенията на най-близкия супермаркет за следващата седмица и да видите кои ще бъдат намалените продукти там. След това планирайте ястия с тях. Не е добра идея да отваряте интернет, за да черпите идеи за рецепти, защото при толкова голям избор ще ви отнеме много време да изберете. Ако имате някоя любима кулинарна книга или просто списание "Рецепти за здраве" подръка, планирането ще бъде фасулска работа.

Ако в семейството ви няма хора с конкретни здравословни проблеми и потребности и не сте вегетарианци, балансираното седмично меню може да изглежда така:

Закуски:

- овесени ядки, накиснати от миналата вечер, с кисело мляко, мед, пресни плодове, тахан

- чиа пудинг с пресни плодове и агаве

- смути с ядково мляко, плодове, трици, кленов сироп

- сварени яйца с няколко вида сирене

- крем супа от сезонни зеленчуци

- тост с крем сирене и пушена скумрия

- голяма палачинка на фурна

За обяд обикновено всички са навън, но ако вие сте на работа, а децата ви обядват у дома, бихте могли да им оставяте неща, които да стоплят в микровълновата или продукти за сандвичи. Обикновено децата не си падат по салатите, но за да има все пак нещо свежо в обеда им, правете им таратор - повечето от тях го харесват и им е по-удобен за консумация от някоя супа, да речем.

За обедите и вечерите е добре да спазвате принципа: месо през ден, риба - поне един път седмично и бобови - поне един път. Ако на обяд сте хапнали месо, по-добре заложете на вечеря без месо. 1-2 пъти седмично може да ядете паста с различна плънка, като най-здравословният вариант е да бъде пълнозърнеста, а сосът - от пресни зеленчуци.

За обяд и вечеря:

- 2 пъти свинско

- 2 пъти телешко

- 2 пъти пилешко

- 2-3 пъти риба

- 2-3 пъти бобови

- 2 пъти паста

- ориз със зеленчуци

- яйца по различна рецепта

- зеленчуци на фурна или на кюфтета

- баница или тарта

- ястие, приготвено в гювеч или мултикукър

- 2-3 пъти супи

- 2-3 пъти таратор

- всеки ден салата

- всеки ден плодове

Изглежда голяма хамалогия, но не е и всъщност ще ви спести много време, пари и енергия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X