Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно - четвърта част

Излишно е да изброяваме отново и отново невероятните ползи от ежедневното похапване на пресни зеленчуци. Колко от нас обаче имат времето и търпението, когато се върнат, уморени от работа, тепърва да мият, подсушават, режат, овкусяват. Mila.bg прави поредица за здравословно хранене за заети хора и днес ни предлага начин да имаме всяка вечер салата на масата само за 2 минути! 

1. Накисване

Когато купите зеленчуците, ги измийте хубаво под постоянно течаща вода и ги оставете да покиснат. Вероятно количеството на зеленчуците е твърде голямо, за да ги съберете в купа или тенджера, затова най-добре запушете мивката и оставете зарзавата в нея, като добавите и 2 лъжички сода. Содата ще изкара от тях повърхностните пестициди и вие може да сте спокойни, че ще се храните с безопасни продукти.

2. Изплакване и сушене

След като са престояли половин или четвърт час във водата със сода, зеленчуците трябва да бъдат наново изплакнати и оставени да се сушат. Забравете ги за няколко часа. Така или иначе, ако правите това упражнение в събота или неделя, има с какво да си уплътните времето. Зеленолистните ще имат нужда от допълнително минаване през центрофугата за зеленчуци, а ако нямате такава, просто ги оставете да се изсушат върху няколко кърпи.

Не се притеснявайте, че нарязвате зеленчуците предварително. По този начин те не губят ни най-малко ценните си свойства за здравето. Напротив – колкото по-кратък е досегът им с кислород, толкова по-добре ще се съхранят и ще запазят цялото си полезно съдържание.

3. Нарязване

Подгответе си напълно сухи кутии и/или пликове, които се затварят добре. Нарежете зеленчуците и разпределете в съответните съдове. Трябва освен всичко да ви е удобно и за ползване, така че дайте си допълнителни 3 минутки, за да ги подредите добре по рафтовете на хладилника.

Ако имате възможност, снабдете се с машинка за вакуумиране. Вече се предлагат модели, които вакуумират продуктите и в пликове, и в специални кутии. Това е най-добрият метод за съхраняване свежестта на храната. Така може да приготвите салата не за една, а дори за две седмици напред.

Зеленчуците, които може да заредите:

Всички видове зеленолистни: марули, спанак, лапад, коприва, тученица, киселец, кресон и т.н. Задължителните овкусители на салатите: пресен лук, пресен чесън, магданоз, копър, джоджен, мента, босилек и т.н.

Краставица

Броколи

Карфиол

Моркови

Тиквички

Патладжан

Грах

Царевица

Репички

Гъби

Праз

Целина

Чушки

Люта чушка

NB! Доматите не бива да се държат в хладилник, защото ниската температура води до химични промени в състава им и те губят всичките си полезни свойства. Освен това стават пихтиести и безвкусни.

Повечето от тези зеленчуци се съхраняват сурови, но бихте могли да имате и сготвени заготовки – варени или печени картофи, печени тиквички и патладжани, печен карфиол, печени чушки, задушени гъби и т.н. Всичко е въпрос на вкус и време. А вариантите са толкова много, че вечерната салата никога няма да ви писне. Особено, ако добавите и други здравословни продукти...

Допълнителни екстри към салатите:

Варени яйцаШунка на кубчетаКрутониЗапечени ядки, семки, семенаКисело млякоМаслиниСварен булгур или нахут

4. Черешката на салатата: Дресингът

Ако отворите някоя кулинарна книга на рецепта за зелена салата, ще видите, че това е една от най-дългите рецепти. Защото първосигнално ние смятаме, че няма нищо сложно и завъртяно в простата зелена салата, но ако тя трябва да бъде перфектно приготвена, има на какво да се обърне внимание. Вече говорихме за предварителното накисване във вода със сода (или вода с оцет), за необходимостта от перфектно изсушаване – също. А след тези процедури следва да я овкусим и с чудесен дресинг.

В дресинга трябва да присъства нещо солено, нещо сладко, нещо кисело и нещо мазно. Тоест: сол, мед, оцет и зехтин. За още по-голям разкош ви предлагаме да добавите и счукан чесън, както и дижонска горчица. Пропорциите зависят от личните ви вкусове, но не пропускайте нито една от съставките. Медът може да се замени от захар, зехтинът – от шарлан, а оцетът – от лимон, но всички вкусови компоненти трябва да са налични. Направете си дресинга също предварително и го съхранявайте в бурканче в хладилника.

5. Сглобяване

Когато започнете да сглобявате салатата, вие ще трябва единствено да дръпнете 2-3 от кутиите със заготовките, да изсипете част от съдържанието им в голяма купа, да обогатите с някоя добавка и да овкусите с готовия дресинг. Всичко това ще ви коства 2 минути на вечер, а може да сте спокойни, че правите най-доброто за своето здраве.

към първа част

към втора част

към трета част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X