Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно - четвърта част

Излишно е да изброяваме отново и отново невероятните ползи от ежедневното похапване на пресни зеленчуци. Колко от нас обаче имат времето и търпението, когато се върнат, уморени от работа, тепърва да мият, подсушават, режат, овкусяват. Списание "Рецепти за здраве" прави поредица за здравословно хранене за заети хора и днес ни предлага начин да имаме всяка вечер салата на масата само за 2 минути! 

1. Накисване

Когато купите зеленчуците, ги измийте хубаво под постоянно течаща вода и ги оставете да покиснат. Вероятно количеството на зеленчуците е твърде голямо, за да ги съберете в купа или тенджера, затова най-добре запушете мивката и оставете зарзавата в нея, като добавите и 2 лъжички сода. Содата ще изкара от тях повърхностните пестициди и вие може да сте спокойни, че ще се храните с безопасни продукти.

2. Изплакване и сушене

След като са престояли половин или четвърт час във водата със сода, зеленчуците трябва да бъдат наново изплакнати и оставени да се сушат. Забравете ги за няколко часа. Така или иначе, ако правите това упражнение в събота или неделя, има с какво да си уплътните времето. Зеленолистните ще имат нужда от допълнително минаване през центрофугата за зеленчуци, а ако нямате такава, просто ги оставете да се изсушат върху няколко кърпи.

Не се притеснявайте, че нарязвате зеленчуците предварително. По този начин те не губят ни най-малко ценните си свойства за здравето. Напротив – колкото по-кратък е досегът им с кислород, толкова по-добре ще се съхранят и ще запазят цялото си полезно съдържание.

3. Нарязване

Подгответе си напълно сухи кутии и/или пликове, които се затварят добре. Нарежете зеленчуците и разпределете в съответните съдове. Трябва освен всичко да ви е удобно и за ползване, така че дайте си допълнителни 3 минутки, за да ги подредите добре по рафтовете на хладилника.

Ако имате възможност, снабдете се с машинка за вакуумиране. Вече се предлагат модели, които вакуумират продуктите и в пликове, и в специални кутии. Това е най-добрият метод за съхраняване свежестта на храната. Така може да приготвите салата не за една, а дори за две седмици напред.

Зеленчуците, които може да заредите:

Всички видове зеленолистни: марули, спанак, лапад, коприва, тученица, киселец, кресон и т.н. Задължителните овкусители на салатите: пресен лук, пресен чесън, магданоз, копър, джоджен, мента, босилек и т.н.

Краставица

Броколи

Карфиол

Моркови

Тиквички

Патладжан

Грах

Царевица

Репички

Гъби

Праз

Целина

Чушки

Люта чушка

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X