Напишете дума/думи за търсене

По-скромно на празничната маса

Поканили сте доста хора у дома, искате да ги зарадвате с нещо интересно на трапезата. Или просто държите да сте на ниво, за да не ви одумват след това. Всяка домакиня има своите причини, за да се старае. На някои им идва естествено отвътре, а други насилват и мускулите си, и портмонето - резултатът в по-голямата си част обикновено отива на боклука.

Помислете, всяка година ви се случва. След празници изхвърляте порядъчно количество храна. Тортата остава непокътната, имате достатъчно цитрусови плодове, за да отворите сергия на пазара. Бутилките с напитки са се оказали в повече. Както и похарчените усилия и средства. Тази година може да спестите разточителството на бюджета си и да редуцирате покупките до най-необходимото. Това не ви поставя в графата „скръндзи”, а в друга - „разумни”.

Откажете се от тежките мезета

Особено ако планирате да сервирате основно ястие. Има вероятност гостите ви да се нахранят с нарязани филета, луканки и деликатеси още преди да им е замирисало на пуйка или печено прасе. Ако все пак не си представяте трапезата без тяхната компания, не се запасявайте като за края на света. Или обратното - наблегнете на разнообразието в мезето, а с вечерята подходете по-скромно.

Редуцирайте алкохола

Гостите ви имат своите претенции. Някои не са на ти с виното, други залагат на гроздовите градуси, трети не близват нищо по-малко от 12-годишно. Трудно е да отговорите на всички подобаващо. Особено ако гостите ви не са само двама или трима. Заложете на един вид високоградусна напитка и на един вид вино. Розето е добър избор, ако се колебаете между червено или бяло. Спокойно пропуснете шампанското – може да си кажете наздраве в полунощ и с друго. Пък и къде ще търсите ягоди за него посред зима.

Съобразете менюто със сезона

Като стана дума за ягоди, не само те са кът в това време на годината. Отнася се и за обикновените домати, краставици, репи и марули. Има ги навсякъде, но цената им не е от най-изгодните през декември или януари. Ясно е, че само с кисело зеле на салата няма да ви се получи, но не пречи да наблегнете на маринованите зеленчуци, млечните салати, на ядките и сушените плодове.

По-малко сладко и тестено

Може би се изкушавате от идеята да блеснете пред гостите с уменията си на майстор сладкар. Сега е моментът да се постараете със засукана погача, торта, курабийки и с баклавата. Имайте милост към околните, от уважение ще ги опитат всичките. А после ще трябва да изпратите остатъците от чиниите право в боклука. Язък за старанието и за парите, а можеше и само с един десерт.

Кажете не на газираните безалкохолни

Тук две мнения по въпроса няма. Извадете ги от празничното меню. Заменете ги с домашна лимонада или оранжада или с най-обикновена вода.

Заложете на провереното

Избягвайте храните и напитките, които не познавате. Празниците не са най-подходящото време за експерименти. Особено в последния момент. Ако никога в живота си не сте пекли пуйка, пропуснете я и този път. Ще си спестите доста разправии, повторно пазаруване, а и портмонето ще ви благодари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X