Напишете дума/думи за търсене

8 храни за късмет през новата година

Кръглите сладкиши са символ на една пълна отминала година.

Нова година идва – дошло е времето да помислите за отминалите дни, да направите равносметка на всичко хубаво, което сте преживели, да си поставите по-високи цели и да мечтаете за още по-прекрасни преживявания.

Навсякъде по света новата година е свързана с традиции и символични ритуали. В Япония например хората почистват дома си основно на 31 декември, така че богът на новата година да не забрави да ги навести. Холандците правят големи огньове от коледните си елхи,

за да прогонят старото и да посрещнат новото,

а в Шотландия се смята за добра поличба, ако висок, тъмен и красив мъж влезе първи в дома след настъпването на новата година.

Много от най-старите традиции по света за началото на новата година са свързани с храните – те символизират надеждите и мечтите за бъдещето на хората. Едно от поверията е, че в двата дни не трябва да се ядат пилета, пуйки или омари – те символизират пътя назад, а не какво ни очаква напред.

Обратното, свинското символизира изобилието, просперитета и плодородието на земята, защото прасето избутва напред със зурлата си това, което търси. Освен традиционното печено прасенце може да сложите на трапезата и всякакви продукти от свинско – шунка, ребърца, наденички. Не се мръщете, ако баба ви е сготвила пача от крачета и уши. Този път не само я опитайте, а и хапнете повече от нея – късметът ще е с вас през цялата година.

Точно 12 зрънца грозде хапват испанците,

мексиканците и португалците, когато часовникът удари полунощ. Те символизират 12-те месеца от предстоящата година и как може да преглътнем всичко леко кисело, но и сладко в тях. Важно е да се следи редът на гроздовите зърна – например, ако петото е кисело, през май може да ви очакват някои проблеми. На някои места целта е да се изядат 12-те зрънца до секундата, в която настъпва новата година, а на други добавят и 13-о за късмет.

В Турция на празничната трапеза има друг плод – нар. Хората там вярват, че той носи голям късмет. Цветът му, който напомня на човешкото сърце, е знак за живот и плодородие, а лечебните му свойства са доказани. Малките му кръгли и сочни зрънца са символ на богатство и успех. В Гърция пък имат друго вярване, свързано с нара в празничната нощ. Когато дойде новата година,

хората смачкват леко с крак на пода пред вратата нар

– когато той се отвори и се видят зрънцата отвътре, значи ги очаква успешна година. Колкото повече са те, толкова по-голям късмет ще има.

На всяка празнична трапеза задължително има и вкусен десерт. Оставете традиционната баклава за Коледа и за Нова година направете торта, кекс или друг сладкиш във формата на пръстен. Той е символ на една пълна отминала година, след която идва следваща. Кръгът няма начало и край, затова се смята за символ на завършеност и пълнота. Семействата в различните култури понякога слагат вътре късмети, които представляват неочакваните събития, които могат да ни изненадат в следващите 365 дни. Направете си за закуска понички или кекс с шоколад и плодове – така ще имате и успешна, и много сладка година. Омръзнало ви е от месото в празничните дни – сгответе си боб, леща или грах. Не само че ще разнообразите малко менюто си, но ще си осигурите и богатство през 2018-а.

Бобовите растения са символ на пари,

защото по форма наподобяват монети. Затова в много страни те задължително присъстват на масата и на 31 декември, и на 1 януари. Така например в Италия и Германия винаги се приготвя леща или грах с месо. Според някои това поверие датира още от Римската империя.

Лещата е с форма на монета и е символ на пари, затова се яде в много страни в празничната вечер.
Лещата е с форма на монета и е символ на пари, затова се яде в много страни в празничната вечер.

Има и други продукти, които трябва да присъстват в празничните дни на трапезата ви, за да имате пари през новата година. Ако бобът и лещата приличат на монети, то

зелените листни зеленчуци по форма напомнят на хартиените банкноти

Направете си салата със спанак, маруля, зеле – това ще е символ на просперитета и богатството, което ви очакват.

Опитайте да омесите празничната питка от царевично брашно тази година. Жълтият ѝ цвят напомня на злато и носи богатство в дома. В някои семейства за още повече късмет се добавят и ядки към него.

Пробвайте още нещо – сварете си соба нудли. Това са японски тънки нудли, направени от елда и пшеница, които се сервират студени със сос или топли като част от супа. Те символизират дълголетие в много култури, но е важно да не се режат на две и да не се трошат, за да ни подсигурят добро здраве. Ако ви е късно да ги издирвате по магазините, със сигурност ще намерите в шкафа някой изостанал пакет спагети. Използвайте ги вместсо нудли, но не забравяйте да ги сварите цели, без да ги режете.

Рибата на трапезата на 31 декември и на 1 януари също е натоварена със символика. Тя е знак за богатство, защото

люспите също приличат на монети,

на късмет, но и на плодовитост – рибата снася множество яйца наведнъж. Не забравяйте да я сервирате на масата цяла – с главата и опашката, които символизират доброто начало и успешния край. В Германия например ядат херинга и шаран, в Дания – варена треска, в Италия – изсушена и осолена треска, а в Полша – маринована херинга.

Нарът е символ на доброто здраве, а спанакът - на богатството.
Нарът е символ на доброто здраве, а спанакът - на богатството.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X