Напишете дума/думи за търсене

Законите на психологическа защита

Във всекидневния живот трябва да общуваме с различни хора, включително тези, които са зле разположени към нас. Затова е важно да не може да се поддаваме на психологически атаки и манипулации по наш адрес.

Има основни психологически закони, които ще ви позволят да избягвате неприятни ситуации, да направите защитата си по-силна и по-стабилна. Какви черти и качества трябва да притежава психологически защитеният човек?

1. Защита и сигурност

Защитата от грубост или психологически удар трябва да е достатъчна за конфронтация, защото най-често има еднократна атака. Не бива да напрягате всичките си сили, за да отговорите с „оръдие на комар” - може просто да го игнорирате достойно.

Но освен защита човек трябва да притежава и вътрешна сила - обща сигурност, самочувствие и тук тя трябва да бъде в изобилие. Вътрешната сила играе не само отразяваща роля, но и превенция срещу атаки. Ако човек е изпълнен с вътрешна сила и енергия, тогава много рядко се извършва атака срещу него и ако това се случи, тя бързо приключва.

2. Ако искате мир, подгответе се за война

Невъзможно е да се преработи манипулатор или агресивен човек; всички компромиси ще донесат само нараняване и скръб на този, който ги прави. Следователно „потърпевшите” трябва ясно да заявят, че те са пацифисти, но все пак притежават амуниции.
Трябва да общуваме с хората, за да разберат, че имат работа със силен и самоуверен човек, който няма да си позволи обидите да се трупат на гърба му.
Един уважаващ себе си човек с високо самочувствие, мъдър и очарователен, има такава вътрешна сила, която отклонява конфликти и психологически атаки от него още на първите етапи.

3. Веднага лекувайте раните

Много по-лесно е веднага да се излекува остро заболяване, отколкото когато стане хронично. Един силен психологически удар ще се проточи с времето, но периодичните атаки, дори по-слаби, могат да доведат до постоянни психически травми, които ще нараняват постоянно.

Много „хищници“ усещат тези наранявания и се отдават на подигравки, агресия и груби атаки, които докосват това възпалено място. По този начин психическата травма не се лекува както поради вътрешни притеснения за нея, така и поради постоянни външни раздразнения. Трябва сериозно да работите върху себе си, за да лекувате раните веднага след получаването им, а не да се стремите да „заметете под килима”.

4. Не позволявайте саморазрушение

Всякакви сериозни нещастия или изпитания могат да изкривят и най-силния човек, но за да го пречупи напълно, се изисква неговото вътрешно разрешение. Ако човек защитава достойнството си, то дори в най-критичните и екстремни ситуации той не бива да се оставя да бъде победен, дори несъзнателно. Във всеки случай не бива да се съгласявате с това как се отнасят с вас, дори ако околните се опитват с всички сили да намекат, че вие сте виновни.

5. Търсете подкрепа в себе си

Дори най-добрата подкрепа от приятели и семейство рано или късно ще приключи и ще трябва да разчитате на собствените си ресурси. Вътрешната духовна сила и вярвания често са невидими на пръв поглед, но те могат да осигурят далеч по-ефективна подкрепа от всички най-брилянтни външни връзки.

Защо глупавите и безполезни хора обикновено постигат повече?

6. Работете върху себе си

Най-силният човек може да стане слаб и слабоволен за миг, ако се отпусне и спре да се развива. Въпреки цялата крехкост и несигурност, всеки може да развие свой собствен ресурс от непобедима сила и мощ, най-важното е да работите постоянно върху себе си.

7. Разумен баланс

Човек трябва да бъде постоянно психологически защитен. Това означава, че трябва да запазите целостта на личността си, като се уважавате и защитавате, тъй като „силната държава отстоява границите си”. Но при „приятелските страни“ човек трябва да се държи по съответния начин - да отваря границите, да не използва сериозни методи за защита, да общува и да си взаимодейства.

Друго отношение трябва да имаме към враговете - тук е по-добре да затворим напълно своята територия и да не допускаме недобросъвестни хора близо до нас. Така лесно може да избегнем злото, манипулацията и агресията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X