Напишете дума/думи за търсене

Една жена, жертва на насилие, разказва...

Светла Гогова е поредната смела и силна жена, която се присъедини към екипа на #ЖенитеSurvivors на фондация Emprove. В тази своя статия тя е до болка откровена и честна пред себе си, но и пред всички нас и открито споделя с какво се сблъсква една жена, която е претърпяла домашно насилие в България. Редовете, които ще прочетете, показват реалността за една жена в токсична връзка – реалност, пред която става все по-трудно да затваряме очи. Нека преживеем тази изповед и осмислим конкретните препоръки на една силна жена, успяла да се спаси от порочния кръг на насилието.

Светла Гогова
Светла Гогова

Аз съм жертва на насилие. Не, аз съм #ЖенаSurvivor, защото се измъкнах от порочния цикъл на насилие. Отне ми близо 30 години и процесът беше съпътстван от много болка, укор, неразбиране и подигравки. На свой гръб усетих стигмата към хората, преживели насилие със силата на ураган и бях сама в тази буря.

,,Чувствах се като нежно цвете, което постоянно бива стъпквано, пречупвано и изравнявано със земята‘‘.

Отново и отново надигах глава с вярата, че ще достигна до светлината. Сега съм щастливо омъжена и връзката ми е изпълнена с любов и разбиране, но не съм забравила миналото си, в което насилието се проявяваше във всичките му форми и стигаше дори до перверзия.

Отчаяно търсех помощ. Крещях без глас, но никой не ме чуваше. Мечтаех дори един човек да усети болката ми и да няма нужда да казвам през какво преминавам, а просто да получа помощ и подкрепа. Спомням си, че пишех в различни чуждестранни форуми и там срещах разбиране, но съществуваше и езикова бариера. А и кой може да предположи, че трябва да знае как да обясни, че претърпява насилие на чужд език?

Водена от житейския си опит, се замислих от какво има нужда една жена, станала жертва на насилие.

Сигурността е на първо място. Често се среща жените да искат да избягат от насилника си, но да няма къде да отидат. Жената, подложена на насилие, е фокусирана към физическото си оцеляване и често не е в състояние да види възможностите, които се откриват пред нея. Знаем, че човек притежава определен брой вътрешни ресурси и е способен да извърши чудеса с тях, но насилваната жена се нуждае от подкрепяща среда и от хора, които вярват в нея и са готови да я съпроводят по пътя към свободата ѝ.

От ключова важност е жената да разполага с място, на което да се чувства сигурна и защитена, за да може спокойно да си поеме глътка въздух. Важно е да ѝ бъдат осигурени и неща от първа необходимост, защото е напълно възможно да е излязла от вкъщи само с дрехите на гърба си, а да не може да се върне, за да си вземе вещите.

Юридическата подкрепа е поредното необходимо нещо. И не говорим за еднократна консултация с адвокат, а за съпровождане в процеса по осъждане на насилника.

Не бива да бъде забравяна и психологическата помощ, тъй като жената е особено уязвима в този момент, но това е нещо, което често бива пренебрегнато поради липсата на средства. И като заговорихме за доходи: твърде вероятно е до този момент на жената да ѝ е било забранявано да работи и съответно да няма лични финанси. Намирането на работа е друг ключов фактор по пътя към промяната.

Какво може да се промени?

Нека споменем отново колко е важно жената да не се притеснява за физическото си оцеляване, за да може да си позволи да планира новия си живот, в който няма насилие и болка. Възможно ли е обаче да съществува социална услуга, която да подходи комплексно към нуждите и потребностите на жените, преживели насилие? Да разполагат те със сигурно място, на което да останат, и да знаят, че могат да работят с екип от различни специалисти, които да ги подкрепят, мотивират, окуражават, при това съвсем безплатно?

Много фондации и организации предлагат юридическа и психологическа консултация. Съществуват, макар и малко, кризисни центрове. Но липсва цялостен поглед спрямо проблема. Нима е толкова трудно да се създаде социална услуга, която да работи в полза на всички, които имат нужда от помощ?

Какво вече се прави?

Добрата новина е, че първите стъпки към промяната са факт. Мисията на организациите EMPROVE и SAVE HER е да оказват пълна подкрепа на жени, които в момента преживяват насилие или вече са преминали през него. Освен това те организират различни по вид регулярни срещи, чиято цел е бъдат обсъдени заблудите и грешките, които правим в любовта, как да се измъкнем от порочния кръг на насилие и къде да потърсим помощ. Създава се общност, в която всяка жена се чувства разбрана и приета такава, каквато е.

Защото е много важно да знаеш, че има място, на което можеш да бъдеш себе си, без да е необходимо да влизаш в различни роли, за да се харесаш на някого?

Просто да бъдеш ТИ – истинска, автентична, смела.

Вярвам в силата на #ЖенитеSurvivors.

Повярвай, че не си сама.

Прочетете и историята на друга смела жена, преживяла насилие, която оглави тазгодишната ни кампания "Вдъхновителки".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X