Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако се окажем в насилствени отношения

В света има пандемия, но тя не е само от коронавирус. Нарича се домашно насилие. Ежедневно милиони жени по света са подложени на такова. Нашата мила татковина не прави изключение от тази печална статистика.

Най-вероятно всяка една от жертвите на насилници си задават въпроса кога най-накрая да сложат точка на това безобразие и на тази нелюбов.

Определянето на домашно насилие никога не е лесно и когато обичаш някого, е толкова лесно да оправдаваш действията му.
Ако се окаже, че му намирате извинения за агресията, може би е време да се запътите към изхода на връзката си.

Насилието има много различни имена: манипулация, емоционална злоупотреба, гаслайтинг, физическо насилие.

Какво трябва да направите?

1. Говорете с хора, на които имате доверие

Едно от най-добрите неща, които може да направите, е да говорите за това, което ви се случва. Свържете се с приятелите и семейството си и ги помолете да ви чуят или да ви помогнат.
Това е наистина полезен начин да получите друго мнение за вашата ситуация. Говорете с някой, на когото имате доверие, какво се случва и как трябва да реагирате. Ако трябва, останете в дома на приятел или друг близък за няколко дни. По този начин може да ви помогне да разберете какво мислите и да направите план да си тръгнете от тези ненужни отношения.

2. Правете проучвания
Емоционалната злоупотреба, гаслайтингът и т.н., може да бъдат изключително трудни за идентифициране. Може да се чудите дали не си въобразявате, затова е да направите проучвания. Едно просто търсене в Google ще ви отведе до солидни определения, статии в блогове, подкастове, които ще ви позволят да направите информирано решение как да се справите със ситуацията.

3. Направете план и се придържайте към него
Ако сте в опасна ситуация и знаете, че трябва да си тръгнете, намерете най-добрия начин за това. Не се задържайте по-дълго, отколкото трябва, защото в крайна сметка вие сте в опасност, когато сте около партньора си, както и децата ви, ако имате такива. Дори физическото насилие да не е започнало, но се страхувате, че ще се случи, направете план за напускането на насилника.

4. Говорете с професионалист
Независимо дали е съветник, терапевт или друг специалист, говорете с професионалист. В ситуации на домашно насилие има невероятни ресурси, които могат да ви помогнат, като единият е Националната гореща линия за домашно насилие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X