Напишете дума/думи за търсене

Морално насилие – що е то?

Как се чувства една жена във връзка със зависим от субстанции мъж (алкохолик, наркоман)? С плейбой? С патологичен нарцисист? С психопат? Защо тя не се съпротивлява, не си тръгва?

Но какво ще стане, ако партньорът й не пие, не проиграва в казино последните пари на семейството, никога не й вика или не й вдига ръка, но я лишава от воля психологически?
Как да разберем какво се случва и как да се спасим?

Физическото насилие не е непременно сексуално насилие или побой. Да държиш човек у дома против волята му или да не го пускаш в жилището, да му отнемаш ключове, телефон, документи или пари, да унищожиш нещо скъпо за него, да хакнеш личната му поща, да не му позволиш да се обади на лекар, когато се чувства зле, също е физическа злоупотреба.

Какво обаче е морално насилие?

Признаци за морална злоупотреба

1. Незабавно преминаване към студено отношение
Да започнем с най-безобидния знак. Ако откажете да посетите неговите роднини този уикенд, той моментално ще се нацупи, ще стигне устни и няма да ви проговори да дни. С една дума, той ви е глобил за вашето „неподчинение.

2. Филтриране на въпроси

Общуването с морален изнасилвач е трудно, защото получавате отговори само на някои свои въпроси. Много често той ще се направи, че не ви е чул, че не е разбрал въпроса ви, че не му се отговаря на неудобни питания.

3. Втренчен поглед

Когато нещо не му угодно или нещо във вашето поведение не му харесва, той може да не пророни дума, а да се взира във вас като вълк, който дебне плячката си. Това може да ви накара да спрете да задавете даден въпрос или да настоявате за нещо, за което допреди малко сте искали да се случи.

4. Гаслайтинг

Това е умишленото „влудяване“ на друг човек. Гаслайтърът целенасочено твърди и дори „доказва“, че психиката на жертвата е сбъркана и не може да се разчита на нея. И жертвата му вярва. Най-честите негови реплики са:

- Какво не е наред с теб?
- В лошо настроение ли си?
- Не е вярно, уговорихме се друго.
- Сама го поиска.
- О, отново ли започваш?
- Ти си луда!
- Разбрала си ме неправилно.
- Никога не се е случвало.

5. Изнудване, срам, вина и съблазняване

Да речем, че вашият партньор ви обяснява, че майка ви не е успяла да ви посети в болницата, защото не ви обича достатъчно. Баща ви си е счупил глезена, докато се е опитвал да дойде на свиждане, а самият ви любим е толкова разстроен от ситуацията, че се съмнява в перспективите на връзката ви. В този пример се вижда целият „пакет“ на моралното насилие: манипулация на вината, опит за срам, изнудване чрез разваляне на отношенията. Ако промените решението си и веднага му обещаете всичко, от което сте се отказали вчера, той веднага ще стане приятен и чудесен и ще ви засипе отново с „обич”, секс или разходка в любимия ви парк.

6. Игнорира ви

Чували сте за известния педиатър Бенджамин Спок, нали? Детският лекар не препоръчва да се влиза плачещо бебе през нощта, за да „разбере“, че добрите деца спят през нощта, а не плачат. Паралелно с това друг лекар - Джон Боулби, доказа, че бебе, което изпитва постоянно неспособността да получи внимание от майка си, докато плаче, се потопява в анаклитна депресия, от която дори може да умре, въпреки пълната грижа, която се полага за него.
Моралните изнасилвачи интуитивно използват този инструмент, за да сплашат партньорите си. „обрите момичета не задават на своите любими неудобни въпроси за флирта със сервитьорката и телефонните разговори, които той провежда в банята.

7. Всъщност жертвата е той

Семантичното ядро на всяко насилие е обектно манипулиране на друг човек. Дори обгърнато в учтивост, съблазняване или хитрост, насилието се предава според основната характеристика - в една връзка вие сте обект, а не субект. Не сте човек със собствените си чувства и воля. И се отнасят с вас като с обект: манипулират ви функционално, преминавайки през различни техники, търсейки бутони, които действат при вас.

Много често партньор, склонен към психологическа злоупотреба, се лута между агресия и съблазняване. Щом спрете жертвата му да се огъва, той става чаровен и моли за помирение с дълбок кадифен глас. Жертвата сваля гарда си и след няколко дни той отново я бие, пронизва с очи и наказва с мълчание. Има само едно лекарство срещу морални изнасилвачи, но е достатъчно. Трябва да знаете какво точно искате (или не искате) и да може да го кажете на глас.

Какво да направите?

1. Моралното насилие е възможно в условия на намалена чувствителност: психологическа и физическа (и двете са свързани помежду си). Обърнете внимание на тялото си. Йога, ходене, крав мага или аржентинско танго, основното е движението. Променете обичайната си рутина, за да презаредите.

2. Не е ваша вина, че съпричастното поведение е свързано със страх и срам. Споделихте ли на някого какви са нещата във връзката ви? Време е да започнете. Психолог, приятелка, терапевтична група за съзависими, анонимна интернет общност. Трябва да може да обсъждате вашите преживявания с тези, които ви разбират. Истината е единственото оръжие в този двубой.

3. Потърсете съветите на невролог. Понякога лек антидепресант или лекарства против тревожност са необходимо зло, за да започнете.

4. Когато се случи нещо неразбираемо за вас, си тръгнете от общото иви жилище. Страхът ще премине, чувствителността ще се възстанови и вие ще може да разберете какво се е случило наистина. Прибързаността води до обичайно подчинение.

5. Никога не оставяйте горчилката у вас. Обсъдете лошия епизод с хора, на които имате доверие. Когато кажете на някого за това, то придобива яснота.

Понякога моралните насилници се „събуждат“, срещайки се с ясното „не“, с границата на партньора си. След това те стават по-ясно осъзнати със собствената си пасивна агресия и манипулативност. Това е отрезвяване и изцеление. И тогава връзката ви има шанс за честен диалог, равнопоставено партньорство или може би за любов. В други случаи това не се случва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X