Напишете дума/думи за търсене

Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Не ви ли се струва, че все по-рядко връзките успяват да устоят на северняшкия вятър, който духа между партньорите. И нищо чудно - правилата за запознанства и за здравината на отношенията постоянно се променят.

Преди има-няма 20-ина години бяхме ограничени до запознанства с хора от нашия непосредствен социален или географски кръг. Виртуалните запознанства от зората на интернет свалките бяха заклеймени като твърде странни, твърде нефелни и неблагонадеждни, за да са достойни съперници на връзките, които се случваха с някого, срещнат в реалния свят.

Днес пък е точно обратното. Приема се за странно да не се използва технологията в полза на запознанствата. Джаджите правят срещите с нови хора по-лесни, но и по-предизвикателни - илюзията за безграничен избор затруднява търсещите любов да изберат точния човек, с когото да създадат семейство.

Технологиите също създават някои наистина лоши навици.
Поради липсата на офлайн социални връзки с огромната част от хората, които срещате онлайн, някои прийоми от социалното поведение, които не са били приемливи в миналото, са се превърнали в норма.
За все по-нормално се приема страхливата раздяла – тази, при която единият партньор пропада в дън земя, без да даде причина за загубилия си интерес към тази любов. Да избереш шушумига бягството пред честния разговор, вече е тренд.

Тренд в съвременния свят на връзките е и зомбингът.
Този термин идва от "зомби" и е почти същото явление като гоустинга.
При зомбинга обаче след известно време (обикновено след няколко месеца) човекът, който е изчезнал яко дим, изведнъж отново се появява в живота на зарязания и се държи така сякаш нищо не се е случило. С едва дума, възкръсва от мъртвите. Оттук идва и сравнението със зомби и произлизащият от това термин.

Няма еднозначно обяснение на зомбинга. Зомбито може да иска отново да поднови сексуалните си контакти и смята, че вие ще се навиете на секундата да разрошите чаршафите. Зомбингът може да е провокиран от това, че „зомбито“ обича да си играе с чувствата на другите. Има и трета възможност – наистина да му липсвате и да иска отново да се върне в живота ви.

Бенчингът е друга „любовна“ тенденция. Терминът идва от бенч (bench- от англ. пейка), но в случая се разбира като резервна скаймейка.
Човекът, който прилага тази тактика, е привърженик на поговорката „Нито го ям, нито на кучето го давам“. Хем не си пада толкова много по партньора си, хем не иска да къса с него съвсем. С една дума, иска да го запази като резервен вариант.
За разлика от гоустинга, може да е сложно да разберете дали някой ви прилага бенчинг. Особено ако не сте в ангажирана и сериозна връзка. Тогава трудно ще успеете да разберете дали другият развива отношенията ви бавно, стъпка по стъпка, или просто ви държи на къса каишка за удобство.

В най-добрия случай другият наистина ви харесва, но по някаква причина – има по-сериозни намерения към друг или има проблеми с обвързването, иска да ви държи на една ръка разстояние. Най-лошият сценарий е, ако ви използва за повишаване на егото, неангажираща сексуална връзка или някаква друга полза, която смята, че може да извлече от вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X