Напишете дума/думи за търсене

4 признака, че не сте приключили с нещо, което ви мъчи

Не е изненадващо, че при кавга и остър конфликт хората искат бързо да изгладят търканията и да се върнат към мирните отношения. За съжаление, понякога заради това основният проблем остава нерешен и сблъсъците се повтарят отново и отново.

Кои са четирите най-лоши сценария на неразрешения конфликт?

Замитане под килима

Това е една от най-често срещаните стратегии за избягване на конфликти. Недоволните една от друга страни изобщо не обсъждат притесненията си. В същото време, тъй като е трудно да задържим недоволството в себе си, гневът често се разлива отстрани: оплакваш се на партньора си от колега, а от партньора си на приятелка или роднина.

Основният капан на замитането под килима е, че хората, които използват тази стратегия, все още се карат доста често, само че по други, вторични причини. Раздразнението и гневът кипят и изригват на неочаквани места.

Бързо примирие

Бомбардирали сте с емоции любим човек, колега, приятел, брат или сестра, без спирачка сте изразили всичко, което кипи у вас: уморени сте от скатаването на вашия подчинен, вбесени сте от постоянните закъснения на близките ви и от недостатъчните усилия, които партньорът ви полага във връзката. Отсрещният или се плаши и ви уверява в доброто си отношение, или прави списък с подобни оплаквания и избухва скандал.
Тъй като конфликтът се възприема като заплаха за връзката ни с друг човек, рано или късно и двамата участници в него имат желание да сключат мир и да забравят за кавгата - „Обичам те!“, „Ние сме приятели цял живот!“, „Четвърта година работим заедно и винаги се доверяваме един на друг! " Това е точно вследствие на помирението, заради което всички забравят, че въпросът, довел до разгорещената кавга, не е разрешен.

"Напускам"

Уморени от недоброто заплащане и конфликти в екипа, вие заявявате на шефа си, че напускате, но ако той излезе с контраоферта, сте склонни да останете на работното си място. Решавате да не се срещате отново с приятел, общуването с когото е станало доста неприятно - но след месец-два усещате, че ви е скучно и отново отивате с него на обяд. Или искате да прекратите връзката с партньор, но след това се връщате при него, защото все още у вас е останал копнеж.

Няма нищо лошо в това да искате да възстановите отношенията или да останете на текущата си работа. В крайна сметка, ако сте прекарали толкова време от живота си на едно място, значи то има и добрите си страни. От друга страна, решението ви да напуснете или да прекратите една връзка не се появява изневиделица. Следователно връщането в същата връзка или в същата среда без никакви промени е лоша идея. Най-вероятно всичко ще приключи както миналия път: ще искате да си тръгнете отново.

Всички са неудобни

Без съмнение, компромиси и отстъпки са необходими, може би във всяка връзка. Но има лоши отстъпки, които идват от желанието бързо да се потуши конфликтната ситуация, без да се оценяват реалните възможности.
Има няколко признака, че много скоро всичко ще се върне към нормалното статукво и конфликтът ще се възобнови. Първо, ако постоянно ви е неприятно. За да разрешите конфликта, обещавате на любим човек, шеф или колега да направите нещо, което ви е трудно и некомфортно. Няма предпоставки нещо да се промени.

Второ, ако една от страните се съгласи на нещо, което не съответства на нейните ценности. Един от най-ярките примери е ценностният конфликт в двойката: стерилитет и човек, който мечтае за деца; дълбоко религиозен човек и атеист; човек, който мечтае да живее в усамотение сред природата, и такъв, който иска да живее в шумен мегаполис. В такива случаи е трудно да се постигне компромис и всякакви отстъпки ще бъдат сериозно насилие срещу самия себе си.

Трето, ако вие или другата страна се съгласите на нещо, което смятате за прищявка и напълно незадължително. Това означава, че нямате достатъчно мотивация, за да изпълните молбата на другия и много скоро ще спрете да го правите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X