Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да възпитаваме емоционално интелигентни деца?

Всеки родител иска най-доброто за детето си: тревожим се за оценките в училище, записваме допълнителни кръжоци, грижим се да развиваме талантите и ума му. Но не изпускаме ли нещо важно в този постоянен поток от информация, знания и възможности?

За всички е ясно, че високото IQ е сред факторите, които определят академичните и професионалните успехи. Но в последните десетилетия учените многократно доказват, че има нещо друго, което в по-голяма степен отличава успелите и щастливи хора от останалите. Това е високото ниво на ЕQ - емоционалната интелигентност. Емоционалната интелигентност е умението ни да разпознаваме и определяме собствените си емоции и тези на другите, както и възможността да ги управляваме и адаптираме спрямо различни житейски ситуации и контекст.

Това е важен набор от умения, които ще помогнат на детето да расте спокойно, балансирано, способно да разбере себе си и своите реакции, както и тези на другите. Децата с висока емоционална интелигентност по-лесно създават приятелства и трайни връзки, по-лесно излизат от конфликтни ситуации и могат ясно да заявят своите нужди и потребности. Такива деца порастват и стават уверени възрастни, които умеят да общуват ефективно, да работят в екип и да намират решение дори в трудните междуличностни ситуации.

Добрата новина е, че EQ за разлика от IQ може да бъде развито и колкото по-рано започнем да помагаме на детето да разбира и управлява емоциите си, толкова по-добре.

Ето какво съветват специалистите:

1. Бъдете осъзнати за собствените си емоции и чувствителни към тези на детето

Не карайте детето винаги да изразява какво чувства гласно. Ако сте наблюдателни, ще можете сами да определите каква емоция владее детето ви. Споделяйте с него това, което вие самите изпитвате в даден момент от взаимоотношенията ви, при възникнал конфликт или по-емоционална ситуация. Така ще засилите доверието помежду си и чрез личния си пример ще стимулирате споделяне от страна на детето както на положителни, така и на негативни емоции.

2. Гледайте на емоциите като възможност да се свържете с детето и да научите нещо един от друг

Опитайте се да не възприемате емоциите на детето като неудобство или предизвикателство. Всъщност това е уникална възможност да се свържете с детето си на по-дълбоко ниво и да му помогнете да се научи от опита си.

Всеки родител иска да знае какво притеснява и вълнува детето му, но не е никак лесно да го предразположим да говори за своите преживявания в училище или с приятели, особено ако те са негативни. “Маймунки с муцунки” е авторски продукт на СП “Неща с душа”, разработен съвместно с психолози. Детето разпознава и свързва своите емоции с различни ситуации в училищен, семеен или приятелски контекст, като си помага с палитрите на чувствата и емоциите. Проективните табла на “Маймунки с муцунки”, представят ситуации в различен контекст, които оставят възможности за свободна интерпретация. С тяхна помощ ще отключите въображението на детето и ще го насърчите да споделя своите тревоги и емоции.

Маймунки с муцунки

3. Слушайте внимателно и обяснявайте емоциите

Отдайте пълното си внимание на детето, когато то ви споделя за своите емоционални преживявания. Обобщете това, което сте чули, за да покажете че разбирате какво чувства.

За по-малките деца използвайте “Комплект Емоции” - лица на маймунки, представящи шестте основни емоции: радост, тъга, страх, отвращение, изненада, гняв. С помощта на маймунките може да насърчите детето да разпознава различните емоции, да ги определя като положителни или отрицателни, да разиграва различни ситуации. Важно е да се съобразявате с темпото на детето и да не го притискате да споделя, ако не е готово. Нека всичко се случва през призмата на играта и въображението.

Комплект Емоции

4. Помогнете на детето да назове емоцията

След като сте изслушали детето, помогнете му да развие своята осъзнатост и да обогати речника си с думи, които ще му помагат да изразява своите емоции по най-добрия начин. За тази цел може да са ви от полза “Пъзели Емоции” - 6 мини пъзела от 3 части, които изобразяват различна емоция. За да подредите правилно пъзелите, може да се ориентирате по цветните точки в ъгълчетата на отделните части.

Предложение за игра: Обсъдете с детето всички емоции, назовете ги и определете дали са положителни или отрицателни. Предложете му да размени само долната част на пъзелите. Променя ли се изражението на лицето? А емоцията?

Пъзели Емоции

5.Определете заедно приемливи варианти за овладяване на емоциите и справяне с проблемите.

Всички емоции са приемливи, но не и всяко поведение. Помогнете на детето си да се справи с емоциите, като развие уменията си за справяне с проблеми. Поставете ясни граници на приемливо и неприемливо поведение и помогнете на детето да си постави цели и да ги постига.

Предложените в текста на статията няколко образователни игри ще ви помогнат да развиете емоционалната интелигентност на децата. Тези материали са разработени от социално предприятие “Неща с душа” с помощта на психолози и са подходящи както за специалисти, така и за родители, които искат да работят с детето си у дома.

Повече за мисията и продуктите на “Неща с душа” може да откриете на техния сайт: www.neshtasdusha.com

X