Напишете дума/думи за търсене

Как условното самочувствие определя живота ни

До неотдавна науката разбираше самочувствието по два начина. Смяташе се е, че хората с високо самочувствие се смятат за способни да постигнат всичко, което са си поставили за цел. А тези, които са притежатели на ниско самочувствие, са склонни да страдат и да развиват психологически разстройства. Днес обаче знаем, че самочувствието колебливо. Освен това високото самочувствие често не е достатъчно, за да бъдем щастливи.
Например някои индивиди имат отлично възприятие за себе си на работното място, но са несигурни, когато става въпрос за техния физически образ.

Убежденията, които изграждаме за себе си, са условни и винаги зависят от заобикалящата ни среда. Семейството, приятелите, учителите и дори социалните медии оформят ден след ден начините, по които виждаме себе си, и потенциала, който вярваме, че имаме. Разбирането на това е от съществено значение за разбирането на кои съобщения трябва да дадем стойност и кои трябва да игнорираме.

Условното самочувствие определя живота ви
То определя как виждате себе си въз основа на това какви са вашите взаимоотношения или как обществото ви влияе.

Взаимоотношенията в семейството и двойката са междуличностните сценарии, които най-много влияят върху непредвиденото самочувствие.

Когато си добре в една област, всичко останало е катастрофа
Всеки притежава условно самочувствие в различна степен. Зависи от това, което го заобикаля, за да развие повече или по-малко здрави образи за себе си. Освен това всички ние правим преценки по всяко време, сравняваме се и правим заключения за това как се виждаме. Също така за това как мислим, че другите ни виждат.

Хората правят своите ценностни преценки в множество различни области и области. Следователно може да се чувствате компетентни в едно измерение и недостатъчни в друго. Може би основавате самочувствието си на вашите интелектуални способности и академични успехи. Въпреки това в социалната и емоционална област може да се почувствате напълно погрешни, което се отразява на вашето благосъстояние.

Университетът на Мичиган (САЩ) проведе проучване, което твърди, че условното самочувствие означава, че като хора ние винаги се опитваме да потвърдим своите способности и качества.

Това означава, че имаме нужда от хора и общество, които да ни направят видими, да ни подсилят и да оценим това, което сме. Само тогава придобивате присъствие и развивате добра представа за себе си. Проблемът е, че това невинаги се случва.

Непредвидеността на семейството и социалните медии
Условното самочувствие означава, че живеете живота си непрекъснато нащрек. В крайна сметка идва момент, когато осъзнавате, че определени взаимоотношения и ситуации могат да нарушат вашите силни страни и идентичност. Вие се свързвате с другите, надявайки се, че те няма да ви навредят и че ще действат като валидиращи агенти на вашата представа за себе си.

Може би сте открили, когато сте достигнали зряла възраст, че семейството ви е допринесло за циментирането на много от вашите несигурности.

Невъзможно е да не говорим за това как социалните медии и дигиталния свят едновременно оформят и предизвикват самочувствието на младите. Харесванията и последователите не само им дават статус, но и подсказват колко струват за околните. Това може да бъде опустошително за тях.

По-истинско самочувствие и по-малко непредвидени обстоятелства
Условното самочувствие винаги ще присъства във вас по един или друг начин. Като човек вие сте социално същество и зависи от това как другите се отнасят или гледат на вас. Понякога простият факт за загубата на работа може значително да повлияе на самочувствието ви, почти по същия начин, както да бъдете предаден от приятел или партньор.

Винаги ще има повратни моменти в живота ви, които засягат тази психологическа конструкция в по-голяма или по-малка степен. Не може напълно да се освободите от тази външна зависимост. Но може да развиете по-истинско, по-силно и по-устойчиво самочувствие. Такива, които не зависят толкова от социални събития или от отношението на хората към вас.

Някои от измеренията, които трябва да разработите

Самоуважение
Не забравяйте, че заслужавате да бъдете обгрижвани, ценени и уважавани. Въпреки това тези измерения трябва да бъдат осигурени от вас на първо място. Затова не забравяйте да дадете приоритет и да обърнете внимание на себе си.

Самоодобрение
Уверете се, че подкрепяте начина си на съществуване, вашите нужди, умения, силни страни и дори физическия ви образ. Въпреки че може да има аспекти от себе си, които не харесвате, това е съвсем нормално. Не ги отхвърляйте, приемете ги, защото те ви позволяват да бъдете себе си.

Устойчивост
Бедите съществуват. Имате недостатъци, правите грешки и ще има дни, когато всичко ще се обърка за вас. Но вашето самочувствие ще стане по-силно, ако приемете лошите времена. Адаптирането и насърчаването на промяната е от ключово значение. Развийте устойчивостта си и ще получите удовлетворение.

Ти си ти, другите са другите
Защо винаги трябва да искате да сте като другите, за да се чувствате приети? Понякога прегръщането на вашата уникалност ви прави още по-силни и по-овластяващи. Спрете да се фокусирате върху това, което ви липсва. Вместо това ценете човека, който сте.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X