Напишете дума/думи за търсене

11 характеристики на неразрешената душевна травма

Всички сме изложени в даден момент от живота си на потенциално травматични събития. Например загубата на близки. Този вид преживявания имат силно емоционално въздействие върху нас. Те са трудни за преодоляване, приемане и излекуване. Въпреки това повечето от нас успяват да се възстановят.

Но има и много хора, които през целия си живот носят със себе си неразрешени травми. Това са състояния, в които умовете им заравят травматичните преживявания в най-дълбоките си слоеве и се опитват да продължат напред. Но, за съжаление, те невинаги успяват да възобновят напълно съществуването си по здравословен начин.

Изключително обичайно е да достигнем зряла възраст, таейки в нашите психологически вселени отпечатъците от болезнени събития, случили се в детството ни.

Психологическата травма е реакция, която отслабва нашите адаптивни, емоционални, когнитивни, физически и социални способности. Всичко, което ни прави хора, се разпада.
Нека проучим ефектите от тези обстоятелства.

1. Панически атаки
Те често се появяват при хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство. Те почти постоянно изпитват чувство на опасност или заплаха.
Това може да ги накара да бъдат постоянно стресирани и уплашени и да страдат от чести пристъпи на паника.

Те се проявяват по следните начини:
• Усещане за давене.
• Замайване.
• Студена пот.
• Треперене.
• Сърцебиене
• Усещане за загуба на контрол.
• Мислейки, че са на път да умрат.

2. Чувство на гняв и срам
Сред най-честите характеристики на неразрешената травма е чувството за срам. В резултат на това много жертви на насилие или ситуации на насилие проектират саморазрушителни емоции върху себе си. Те могат да се чувстват виновни или безпомощни, че не са действали по различен начин. Още по-лошо, те може да почувстват, че са отговорни за случилото се.

Освен това те често изпитват гняв. Това е белегът на болката, възмущението и безсилието. Това е състояние, което може да избухне по всяко време, което затруднява страдащия да развие възнаграждаващи социални и емоционални взаимоотношения.

3. Ехото на депресията, което идва и си отива
Преживяването на травма в детството увеличава риска от развитие на депресивно разстройство в зряла възраст. Това са състояния на голямо емоционално изтощение, които идват и си отиват, очертавайки персистиращо депресивно разстройство (дистимия). Това са психични състояния, които могат да се появят за няколко месеца, да отшумят и да се появят отново по-късно.

4. Кошмари и нарушения на съня
Кошмарите са механизми, които мозъкът използва, за да се опита да обработи травмата. Въпреки това по време на кошмар страдащият преживява болезненото събитие отново, което генерира още повече физическо и психическо изтощение.

5. Свръхбдителност
Сред характеристиките на неразрешената травма е повишената бдителност или свръхбдителност. Тази реалност е ефект от въздействието на нежеланото събитие върху централната нервна система. Страдащият е оставен в постоянно състояние на тревога и той таи чувството, че опасността винаги дебне.

6. Психосоматични заболявания
Те са физически симптоми, пряко свързани със специфичен психологически произход. Много хора прекарват години в опити да открият произхода на множество физически и органични заболявания, за които няма ясни диагнози.

Например травмата може да стои зад следните проблеми:
• Алергии.
• Мигрена.
• Безсъние.
• Болка в гърдите.
• Постоянна умора.
• Храносмилателни промени.
• Мускулно-скелетна болка.
• Високо кръвно налягане и повишен кортизол.


7. Ниско самочувствие и чувство за безполезност
„Не струвам нищо“. „Не заслужавам да бъда обичан от никого“. „Никога няма да постигна това, което искам“. „Аз съм провал“. Тези „завладяващи” идеи са гласът на неразрешена травма. Той подкопава самочувствието, представата за себе си и чувството за компетентност на страдащия. Усещането за безполезност води страдащия от травма към наистина проблемни състояния. Всичко е резултат от болезнени събития, които не са били излекувани.

8. Избягващо поведение
Избягването е механизъм, насърчаван от страх и безпокойство. Това пречи на страдащия да има добро качество на живот. Той избягва и не се сблъсква с никакви обстоятелства, които провокират чувство на стрес или несигурност. В резултат на това той може да пропусне възможности за работа и да изпита много проблеми в личните си отношения.

9. Хранителни разстройства
Университетът в Олборг (Дания) откри значителна връзка между травматичните преживявания и хранителните разстройства. Това е връзка, която експертите подозираха от известно време. Сега обаче те са установили, че пациентите, претърпели сексуално насилие в детството, имат по-висок риск от булимия, анорексия и т.н.
10. Самонараняващо поведение
Една от характеристиките на неразрешената травма е самонараняващото се поведение. Страдащият може да се пореже, да скубе косата си или да чопли или да драска кожата си. Като извършва този тип поведение, той се стреми временно да освободи товара си от латентна мъка. Но в дългосрочен план това води до изключително изтощителни ситуации.
11. Трудност при справяне с проблеми
Животът става наистина сложен и дори заплашителен, когато вътрешната травма не е разрешена. Емоциите на страдащия остават на повърхността и мозъкът му показва определени промени в когнитивните си функции. Освен това му е трудно да бъде рефлективен. Затова вместо спокойно да анализира проблемите си, той реагира импулсивно спрямо тях или ги избягва.
Справяне с неразрешена травма
Ако изпитвате някой от горните симптоми, трябва да потърсите специализирана помощ. След като травмата ви, независимо от произхода й, бъде лекува, можете да възстановите качеството си на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X