Напишете дума/думи за търсене

Грешки с храненето, които родителите правят

Майките и татковците са загрижени за здравословните и хранителни навици на децата си, но понякога те могат да предприемат грешен подход.
Кои родителски действия имат отрицателно отражение върху наследниците им?

1. Подкупване с десерт
Храната никога не трябва да се използва като награда, тъй като това създава представа за „добрите“ и „лошите“ храни в съзнанието на децата, което впоследствие води до пренебрежение към по-здравословните от тях.

2. Принуда да се хранят
Това може да доведе до стрес и в бъдеще детето ще има негативни чувства към храните, спрямо които е било подложено на натиск да яде.

3. Държат вредни храни у дома
Вместо да криете джънк храната, която от време на време ядете, от децата си, по-добре изобщо не я поръчвайте. Тъй като хлапетата ще намерят начин да я консумират, когато са далеч от дома.

4. Сервират „скучни” зеленчуци
Предлагайте ги с дресинг, масло или сирене, тъй като това ще ги направи по-привлекателни.

5. Сервират твърде големи порции
Коремът на детето е много по-малък от родителския, така че не прекалявайте с порциите. Това може да доведе до преяждане и до развитие на отрицателни хранителни навици.

6. Принуда за изяждане на цялото ястие
Тази техника вероятно ще предизвика обратна реакция, тъй като в дългосрочен план води до неприязън към конкретни храни.

7. Не включват децата в процеса на готвене
Важно да направите хлапетата част от целия процес на хранене - от закупуването на продуктите до създаването на цялото ястие. По този начин децата са по-склонни да ядат тези здравословни храни.

8. Не позволяват на децата да играят с храната
Изследванията показват, че децата са по-склонни да се наслаждават на храни, с които някога им е било позволено да играят.

9. Да сервират храната в „скучни” чинии
Много деца обичат изкуствата и занаятите заради многото цветове. Когато чинията е цветна и пъстра, децата са по-склонни да хапват от нея. Освен това е добра идея да правят форми с храната си, като усмихнати лица. Бъдете креативни!

10. Разрешават на децата да се хранят пред телевизора
Това е много нездравословно, тъй като според American Journal of Clinical Nutrition това води до консумация на до 10% повече калории.

11. Правят диета пред децата си
Малчуганите често харесват или не харесват същите храни като родителите си. Когато мама или тате правят диета, това може да изложи децата на риск от хранителни разстройства в бъдеще, ако е изложено на тези родителски хранителни навици в млада възраст.

12. Награждават децата с храна
Трябва да се опитате да избягвате това, тъй като проучванията показват, че това може да доведе до емоционално хранене, когато децата се превърнат във възрастни индивиди.

13. Дават на децата твърде много закуски
Ако детето ви често изисква солети, чипс или друг вид закуски между храненията, това може да доведе до консумацията на по-малко здравословни храни. Поради това се препоръчва да не му се дават повече от 2 закуски на ден с общи калории 200.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X