Напишете дума/думи за търсене

Понякога хората, които не могат да се контролират, се опитват да контролират всички останали

Някои хора имат малка или никаква способност да се справят със своите страхове, празнота и разочарование. Те имат неустоимата нужда да контролират света на всички останали.
По този начин те могат да изградят по-положителен, силен образ за себе си. Но тази нужда води малко по малко до прекомерни изисквания и изграждане на задушаваща връзка, която напълно отрича емоционалната цялост на другия човек.

Необходимостта да контролираме всичко и всички около нас не е нищо повече от защитен механизъм. Използваме го, за да се изправим срещу нещо, което виждаме като „заплаха“.

Ниско самочувствие, огромна несигурност, негативна представа за себе си и неспособност за обработка на емоции като гняв, тъга или разочарование. Те често образуват смъртоносен коктейл, където психологическата несигурност отчаяно търси бързо решение.

Изправен пред неспособността си да контролира и да се справя с всички тези неща, човекът фокусира енергията си върху другите.
„Ще контролирам теб и всички останали, за да се впишеш в моя черно-бял свят.“

Това са поведения, които вероятно сте виждали в определени
взаимоотношения и дори в службата си.

Да кажем, че некомпетентен шеф се опитва да контролира всички свои служители. Той иска те да му вървят по свирката, злоупотребявайки с неговата власт. Но това дава на фирмата дисфункционална, непродуктивна динамика.

Нуждата от контрол и липсата на емоционална автономия
Нуждата от контрол се проявява в безкрайно различни контексти, моменти и ситуации. Виждаме го в несигурната майка или баща, които контролират детето си. Те не искат то да напусне домашния „балон“, а да им е под носа през цялото време.

Често срещано е в приятелства, където един човек прилага контролиращо, манипулативно или обидно поведение. Тези хора са „приятели”, които изискват всичко от другия: време, емоционална подкрепа и, разбира се, подчинение.

Понякога хора, които са несигурни, имат ниско самочувствие и не могат да обработват емоциите си, се опитват да се „хранят“ чрез един или повече „даващи“.

Когато контролиращ човек иска нещо, той не пита, а изисква. Търси незабавно удовлетворение, безусловно внимание и „даващи“ индивди покрай себе си.

Ами ако аз съм този, който има нужда да контролира другите?
Може да го правим несъзнателно. И това поведение може да се появи за една нощ, без да го осъзнаваме напълно.
Понякога спусъкът идва от финансови проблеми, изоставяне от половинката или дори загуба на любим човек. Това са значими моменти, когато празнотата става осезаема и задушаваща.
Моменти, в които страхът ни обхваща и не може повече да търпим несигурността. Нашите мозъци започват да предвиждат лоши неща. Всичко сякаш се изплъзва от ръцете ни.

След това, почти без да забелязваме, започваме да изискваме неща от околните, които може да са извън техните отговорности. Изпадаме в емоционално насилие, без дори да го осъзнаваме.

Какво трябва да направите?
• Разберете, че контролирането на други хора няма да подобри сегашното положение. Да доминираме над хората, които обичаме, означава да отричаме свободата им. Освен това е непродуктивно. Но полезното е да се научим да се контролираме. Истинският проблем невинаги е отвън, той е вътре в нас.
• Разберете също, че не може да контролираме бъдещето или това, което може да се случи. Но настоящето е в ръцете ни, това, което се случва в момента. Това е наша изключителна отговорност.
• Да живееш, означава да признаеш, че има повече несигурности, отколкото сигурност. Разбирането е, че не всичко може да бъде под наш контрол и трябва да сме в състояние да се справим с неочакваното. За да постигнем това, нищо не работи по-добре от инвестирането в нашата сила на волята. И разбирането и обработката на собствените ни емоции.

Очевидно малко неща са толкова необходими за нашия личен растеж, колкото развиването на добър самоконтрол. В крайна сметка е важно да имаме необходимото количество емоционална автономия и контрол над емоциите си.
Всъщност всеки, който го направи, ще продължи напред с повече мир и почтеност. Те ще го направят, като уважават себе си и всички останали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X