Напишете дума/думи за търсене

Правенето на намеци вместо общуване вреди на взаимоотношенията

Постоянното правене на намеци е синоним на перверзна комуникация. Това е фино психологическо насилие.
Хората обикновено прибягват до тях, вместо да кажат това, което наистина мислят.

Ежедневните намеци към вашия партньор, семейство или приятели могат да доведат до напрежение помежду ви. Тъй като онези, които казват едно, а дълбоко в себе си имат предвид обратното, изкривяват комуникационния процес и упражняват много фин вид злоупотреба, особено ако се съсредоточат върху соченето с пръст и обръщането на вината в тяхна полза.

Хората често пренебрегват силата на словото и възприемат много опасни навици. Понякога се възхищаваме на индивиди, които употребяват остър сарказъм и на такива, които имат любопитното и неоспоримо остроумие да ни накарат да разберем нещо по индиректен начин.

Ясно е, че всичко зависи от контекста, ситуацията и момента. Все пак не може да отречем, че има хора, които просто обичат да общуват по този неефективен, вреден и подъл начин.
Въпросът е защо хората продължават да го правят, ако е толкова пагубно. Хората правят това по две основни причини. Първата е, че е „оригинално“. Втората е, че това е начин човекът, който говори, да се скрие и защити. Така той може да се оправдае с фрази от рода на „О, нямах това предвид“.

Намеците – извратено общуване
Правенето на намеци е нещо, което пасивно-агресивните хора са склонни да правят. Те са свикнали да обиждат другите по фин начин, да се държат дистанцирано, когато нещата не вървят по техния начин. Да, хората правят намеци, когато се шегуват. Все пак трябва да знаем кога този вид поведение е неподходящо.

Професорът по психология Джим К. Макнълти от Университета на Флорида нарича тази динамика „непряка враждебност“. Това е умишлен комуникационен недостатък, характеризиращ се с липса на съгласуваност между това, което казваме и това, което възнамеряваме да съобщим.

В повечето случаи невербалната комуникация, която хората използват, е много по-искрена от вербалната. Ето защо жертвата първо обработва тона и поведението на отсрещния преди да чуе думите му.

Ако тази динамика на правене на намеци с цел подигравка или унижение стане ежедневие, това може да се превърне в психологическо насилие. Следователно намеците са синоним на перверзна комуникация и могат сериозно да засегнат жертвата.

Как трябва да реагирате на някого, който постоянно прави намеци?
Професор Макнълти описва най-подходящите комуникационни стратегии в романтичните връзки, стратегии, които могат да помогнат за разрешаване на конфликти.

Един от тях е избягването на двойни връзки. Този термин, който е измислен от антрополога Грегъри Бейтсън, определя използването на намеци или двусмислени послания, които саботират и задушават привързаността и, най-важното, уважението.

Ключове, които да ви помогнат да се справите с някой, който винаги ви намеква

• Изисквайте ефективна комуникация: След като разберете, че някой ви намеква нещо, трябва да изисквате той да комуникира ясно. Ако ви каже, че не сте достатъчно „умни“, за да разберете, може да поискате да имате наистина някой „умен“ до вас, когато дойде време за разговор.
• Идентифицирайте пасивната агресивност: Много хора, които постоянно правят намеци, вместо да кажат какво наистина имат предвид, имат пасивно-агресивна личност. В тези случаи е изключително важно да поставите граници възможно най-скоро. Уверете се, че разбират, че няма да приемете отношението им и изисквайте да се отнасят правилно с вас.
• Освен това се опитайте да бъдете най-добрият пример за това, което очаквате от другия човек. Ако искате искрено общуване, общувайте откровено и вие.
• Избягвайте да бъдете контролирани: Трябва да запомните, че има скрита нужда от контрол зад тази практика. Намеците, сарказмът и подигравките са начини за саботиране на самочувствието на другите хора, като по този начин улесняват контролирането им.
• Този вреден език може също да бъде врата към други нездравословни динамики, които трябва да идентифицирате и да спрете. Поставете граници възможно най-скоро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X