Напишете дума/думи за търсене

Сексуалният тормоз на работното място - как да реагираме?

„Трябва да вземем страна. Неутралността помага на потисника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителя, никога измъчвания.”

Ели Уайзъл

Сексуалният тормоз на работното място може да породи чувство на безпокойство, неувереност в себе си и страх. В повечето случаи мълчанието само ще направи ситуациите на тормоз по-сериозни и по-чести. Затова практическият подход винаги е най-добър.

Терминът „сексуален тормоз“ е измислен през 70-те години в рамките на феминисткото движение. В началото се отнася за мъжко поведение на работното място. Макар то да изглежда просто сексуално, всъщност представлява упражняване на власт.

Темата става популярна в медиите през 80-те години, когато в американското общество се появиха поредица от скандали със сексуален тормоз. Оттук той си проправи път към закона, след като се трансформира от смятан за нарушение в злоупотреба. В крайна сметка, в днешно време в по-развитите цивилизации се смята за престъпление.
Въпреки това сексуалният тормоз все още е често срещан в целия свят. Жертвите на сексуален тормоз са в позиция на голяма уязвимост и често се чувстват така, сякаш ще загубят повече, ако оповестят злоупотребата с тях.

Мъжете също могат да бъдат жертви на сексуално насилие, най-вече от ръцете на други мъже, има случаи, в които и жените се възползват от дадена ситуация, като подават неверни твърдения за сексуален тормоз.


Идентифициране на сексуален тормоз на работното място


Невинаги е толкова лесно да се установи сексуален тормоз на работното място, особено когато има близки отношения между колегите. Понякога е много трудно да различите приятелството, шегите или лекия невинен флирт от сексуалния тормоз.

Като цяло може да говорим за сексуален тормоз при наличието на тези три предпоставки:

• Няма реципрочност. Човек може да прояви сексуален интерес към друг, но на чувствата му не се отвръща и потърпевшият не иска да бъде обект на подобни прояви.
Има усещане за прегрешение, пряко или символично. Това се случва, когато дадено лице е използвано или обективирано сексуално от друго без негово съгласие чрез коментари, действия, шеги, намеци и т.н.
• Реакцията на жертвата определя начина на действие. Насилникът взема решения въз основа на това дали жертвата допуска злоупотреба или не. Уволнението е очевиден пример за това, но има по-фини начини за упражняване на властта. Например отхвърляне, застрашена стабилност, отнемане на привилегии или остракизъм.
• Има сплашване. Това не са непременно заплахи, а демонстрации на сила или власт, физическа или йерархична. Жертвата се чувства застрашена в един или друг аспект.

Видове сексуален тормоз на работното място

Има два вида сексуален тормоз: враждебна среда и изнудване. И двете са форми на неподходящ натиск върху друг човек. Целта им е да накарат жертвата да спазва нежеланото сексуално поведение.

• Сексуален тормоз във враждебна среда. Враждебно, унизително или заплашително поведение. Злоупотребата може да бъде вербална, физическа или символична, незначителна или сериозна, но се извършва редовно.
• Изнудване. Жертвата е подложена на открит натиск да участва в сексуално поведение в замяна на нещо - запазване на работата си, повишение, подобрени условия на работа и т.н.

Проучване от 2014 г., проведено от консултантската фирма за управление Inmark SA, сочи, че поне 60 процента от случаите на сексуален тормоз на работното място се случват от колега на колега. Въпреки това в 14,3 процента от случаите насилникът е клиент, в 2 процента от случаите насилникът е главен изпълнителен директор, а в 1,3 процента от случаите - подчинен. Въпреки това в 50 процента от случаите, считани за сериозни, насилниците са началници.

Как може да спрете насилника?


Жертвите на сексуален тормоз често се опитват да минимизират сериозността на това, което им се случва, често като средство за оправдаване на мълчанието си. Ако с тях не се случва нищо сериозно, защо да се вдига шум?

В повечето случаи сексуалният тормоз не стихва само по естествен път. Напротив, този тип ситуации обикновено стават хронични. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се изправите срещу насилника по спокоен, категоричен начин и да вокализирате случващото се. Идентифицирането на случващото се и посочването на възможни последици може да е достатъчно, за да спре насилникът.

Когато тормозът се материализира във физическо насилие, докладването е единственият начин. Ако вашата компания има специфичен протокол за подобни ситуации, още по-добре. В противен случай най-доброто нещо, което трябва да направите, е да комуникирате директно с прекия си началник си и да го запознаете със случващото се. Най-добре е да го направите в писмена форма и да опишете ситуацията в детайли.

Наличието на колкото се може повече доказателства и възможно най-много свидетели ще помогне на вашия случай. Ако компанията игнорира вашите претенции, следващото нещо, което трябва да направите, е да потърсите помощта на властите. Понастоящем повечето западни държави имат закони, които защитават жертвите на сексуално насилие. Тишината не е опция.

Историята на Харви Уайнстийн, насилвал Холивуд десетилетия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X