Напишете дума/думи за търсене

Историята на Харви Уайнстийн, насилвал Холивуд десетилетия

Харви Уайнстийн, един от най-маститите холивудски продуценти, баща на пет деца, най-малкото от които е на четири години, бе засипан с обвинения в сексуален тормоз и изнасилвания. През последните 3 десетилетия, възползвайки се от положението си, редовно е посягал към десетки млади актриси и манекенки и им е отправял неприлични предложения. Сега горчиво се разкайва, а негови близки твърдят, че е на ръба на самоубийство.

Тези дни американското издание “Ню Йорк Таймс” публикува разследване, с което разкрива издевателствата на 65-годишния Харви Уайнстийн. Неколкократно продуцентът е бил обвиняван в сексуален тормоз и нежелан физически контакт. Твърди се, че е сключил извънсъдебни споразумения с част от жертвите си. Сред тях е асистентка в Ню Йорк, която успява да убеди през 1990 г. да не се стига до съд, седем години по-късно прави същото с актриса. Получава обвинение и сключва извънсъдебно споразуменио с друга асистентка, но в Лондон, а преди три години от него се жалва италианска манекенка. В дългия списък е и холивудската звезда Ашли Джъд, която разказва, че преди около 20 години, поканена на работна среща, се озовава в хотелска стая. Продуцентът се

появява по халат

с неприлични предложения. През 2015 г. тя разкри, че е била тормозена навремето от филмов бос. Това стана по време на кампания, с която актриси изразиха негодуванието си срещу по-ниското заплащане, което получават, в сравнение с това на мъжете актьори. Тогава бе повдигната и темата за сексуалния тормоз, упражняван върху тях. Ашли Джъд бе сред най-активните звезди в кампанията. Разкривайки личната си история, тя не спомена името на продуцента. Разказа, че след като е отхвърлила настойчивите му мераци за креватни изпълнения, той поискал актрисата да го гледа гол в банята. Тя все пак успяла да се измъкне от неприятната ситуация, но случката ѝ оставила трайни емоционални травми.

Анджелина Джоли също отправи обвинения срещу Харви.
Анджелина Джоли също отправи обвинения срещу Харви.
Преди да бъде пуснат материалът в “Ню Йорк Таймс”, авторите са потърсили Харви Уайнстийн за коментар. Адвокатите му отхвърлили твърденията, заявявайки, че са клеветнически и не отговарят на истината. След публикуването на разследването изразяват възмущението си, че въпреки техните изявления все пак текстът е пуснат в печат и заплашват да съдят изданието. Още преди да успеят да предприемат каквито и да било мерки, няколко от най-популярните холивудски актриси публично признаха, че също са били жертви на сексуален тормоз от страна на продуцента.

Скандалът вече дни наред не слиза от страниците на световните медии, след като се оказа, че Харви Уайнстийн е имал апетити към Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Розана Аркет, Мира Сорвино. Три жени обявиха, че са били изнасилени от него, една от тях е актрисата Азия Ардженто.

Анджелина Джоли разказа, че е била подложена на тормоз от филмовия бос в края на 90-те години. “Имах изключително негативен опит с Харви Уайнстийн в моята младост, затова реших никога да не работя с него и да предупреждавам другите”, казва тя. Уточнява, че е отхвърлила предложенията му и се е измъкнала без физически последствия.

Подобно на Ашли Джъд, Гуинет Полтроу също е била

поканена на работна среща

в хотелската стая на продуцента. По това време тя била на 22 години, а поводът за въпросната среща било предстоящото ѝ участие във филма “Ема”. Вместо да обсъди с нея подробности за ролята ѝ, Харви Уайнстийн ѝ предложил да я масажира в спалнята му. Актрисата отклонила настойчивата покана, а след това споделила неприятното си преживяване с Брад Пит, с когото по това време имала връзка. Тя се съмнявала, че след отказа за близост с продуцента вероятно ще загуби ролята.

Гуинет Полтроу се оплакала първо на Брад Пит.
Гуинет Полтроу се оплакала първо на Брад Пит.
Отзвукът, който предизвикаха тези обвинения, се дължи не само на факта, че жертвите са популярни имена. Харви Уайнстийн е едно от най-големите имена в Холивуд. Той е съосновател заедно с брат си Боб на гиганта “Мирамакс”. След като “Дисни” купува компанията, двамата създават “Уайнстийн къмпани”. Като продуцент Харви седи зад десетки хитови ленти, сред тях са “Криминале”, “Чикаго”, “Влюбеният Шекспир”, “Добрият Уил Хънтинг”, трилогията “Властелинът на пръстените”, “Спасяването на редник Райън” и т.н. Много от лентите му са отличени с престижните награди “Оскар”.

Обвиненията тотално съсипаха кариерата и личния живот на Харви Уайнстийн. Изритаха го от кампанията, която самият той създава. Собственият му брат се обърна срещу него,

наричайки го “болен човек” и “лъжец”

Харви пък го нападна с обвинението, че всъщност той е изкарал компромантната информация на бял свят. Съпругата на развратния продуцент Джорджина Чапман в началото подкрепи мъжа си и заяви, че публикуваната статия е лъжа. Когато обаче популярни актриси излязоха с имената и лицата си и разказаха на какво са били подложени, Джорджина преосмисли позицията си. Красивата дизайнерка взе двете си деца и обяви, че напуска Харви. “Сърцето ми се къса за всички тези жени, които са понесли огромна болка заради непростимите му действия. Напускам съпруга си. В момента основен приоритет са грижите за малките ни деца”, каза тя.

Джорджина Чапман заряза похотливия си съпруг. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Джорджина Чапман заряза похотливия си съпруг. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Британската академия за кино и телевизия БАФТА също реагира и отне членството на Харви Уейнстейн. Редица политици, чиито предизборни кампании са били спонсорирани от продуцента, обявиха, че ще дарят получените суми на благотворителни организации. Той бе порицан и от американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която раздава статуетките “Оскар”. Поведението му е определено като отблъскващо и се планира среща, на която да бъдат обсъдени обвиненията срещу него.

След всичко това Харви Уайнстийн коренно промени позицията си по отношение на твърденията за сексуален тормоз. Първоначалното отричане е заменено с дълбоко разкаяние. Той заяви, че е съсипан, искрено се разкайва за всичко, което е сторил, и съзнава, че е причинил много страдания на всички тези жени. Твърди се, че планира да лекува похотливостта си някъде в Европа. А според негови близки бил изпаднал в изключително тежка депресия.

Вчера стана ясно, че от поста си е отстранен Рой Прайс, шеф на “Амазон студиос”, който пренебрегнал оплакването на младата актриса Роуз Макгауън, че е изнасилена от Харви Уайнстийн.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X