Напишете дума/думи за търсене

Пътуването до работа може да бъде лошо за здравето

Всеки ден може да загубите средно между един до два часа пътуване до работното място. Това не само е загуба на време, но е и източник на стрес и начин да изложите живота си на риск, особено ако пътувате с кола. Скорошни изследвания твърдят, че пътуването до работното място е лошо за здравето ни.

В днешно време дистанционната работа става все по-често явление. Въпреки това голяма част от пазара на труда все още изисква задължително присъствие в офиси и служби. Например болници, училища, фабрики, супермаркети и т.н. Това означава, че всеки ден милиони хора се преместват от спокойствието на собствените си домове към съответните работни места.

Ефектите от пътуването до работното място варират от икономически разходи (за гориво или разходи за обществен транспорт) до сериозно въздействие върху психическото ни благополучие. Изпитваме умора, липса на сън, стрес и тревожност. Освен това имаме чувството, че губим време, което не може да споделим със семейството си или да използваме за почивка.

„Всяка минута, която се губи, е невъзстановима. И въпреки че знаем това, колко време губим!”
-Махатма Ганди-


Ефектите от пътуването до работното място
Доста обичайно е да живеете доста далеч от работното място. Не всеки има късмета да може да ходи пеша до работа. Затова най-често срещаното нещо е да ставате рано и да вземете колата или да използвате градския транспорт.

Освен това ние винаги бързаме, което означава, че забравяме неща. Трябва всичките ни сетива да са на 6, за да избегнем злополуки. Това може да бъде доста трудно, когато се чувстваме толкова уморени.

Университетът в Аликанте наскоро проведе изследване, което търси отговора на това как пътуването до работното място влияе на здравето ни. Учените открили, че колкото повече време е инвестирано, толкова по-голямо е негативното въздействие върху живота ни. Те също така установяват, че по-дългите пътувания засягат жените по-интензивно.

Това може да се дължи на факта, че по правило те са тези, които продължават да поемат задачи, които надхвърлят тяхната собствена работа. Например губенето на час или два за пътуване до работното място отнема време от задълженията им да се грижат за децата и дома и т.н.

Причини за стрес и тревожност при пътуване до работното място
От друга страна, някои хора обичат да пътуват до работното място. Те се радват имат това време за себе си. Ако пътуват с метро или автобус, това им дава възможност да се откъснат от света за известно време с малко четене или слушане на музика.

Истината обаче е, че само малцина се наслаждават на тези принудителни интервали от време. Това е така, защото:

• Пътуването до работното място обикновено изисква рано ставане, както и пристигане вкъщи по-късно.
• Шофирането е дейност, която изисква голяма концентрация. Освен това често е стресиращо. Претоварените пътища, трафикът, закъсненията или лошите маневри от други шофьори засилват лошото настроение. Има и елемент на несигурност. В крайна сметка никога не знаем с какво може да се сблъскаме, когато шофираме.
• Градският транспорт е все по-натоварен. Закъсненията са чести. Това е друга променлива, която може да генерира безпокойство.
• Когато пътуването е дълго, докато пристигнем, сме изтощени. Тази умора се натрупва ден след ден, отслабвайки здравето ни.
Когато пътуваме на дълги разстояния до работа, често пристигаме изтощени и в лошо настроение.

Пътуването от вкъщи до работа увеличава риска от сърдечносъдови заболявания
Когато прекарваме час или два (понякога повече) в пътуване до работното място всеки ден, последното нещо, което искаме да правим, е да спортуваме. Изследване, проведено от Кристин Хьонър и негови колеги от Вашингтонския университет, посочва важна връзка.

Тяхното проучване твърди, че дългите периоди на пътуване до работното място увеличават риска от сърдечни заболявания. Това е така, защото натрупаното изтощение увеличава честотата на заседналия начин на живот. Хората се прибират от работа, без да искат да се движат, камо ли да спортуват. Към това се добавя и винаги опасната липса на сън. Всичко това води до хипертония, наддаване на тегло, лоши хранителни навици и т.н.

Друг фактор е, че часовете, които инвестираме в пътуване до работното място, отнемат време за отдих, почивка и прекарване със семействата ни. Чувстваме се отчаяни, гледайки как дните минават, докато нашите задушаващи и повтарящи се рутинни действия остават същите. Това в крайна сметка подкопава не само физическото ни здраве, но и психическото ни здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X