Напишете дума/думи за търсене

Махнете тези две думи от речника си, може да промени живота ви

Езикът е основна част от разбирането на живота и общуването със света. Има ефект върху вашите емоции и мозък в зависимост от това как го използвате.

Всички ние използваме определени фрази, без да знаем как те оформят начина, по който мислим и гледаме на реалността. Така че, естествено, ако променим начина, по който говорим за реалността, може да променим и живота си.

Бернард Рот казва, че ако извадите само две малки думи от речника си, животът ви ще се промени. Той е професор по инженерство в Станфордския университет и академичен директор на Института по дизайн на Хасо-Платнер. Автор е на книгата „Навик на постиженията“. Той говори за различни езикови формули, които водят или до успех, или до неуспех.

Извадете „но” от речника си и променете живота си

Думата „но” е неблагоприятна връзка. Това означава, че тя обединява две идеи, противопоставящи се една на друга, без значение дали да я използвате като детайл към изявление, който да му придадете по-голяма дълбочина или да му противоречи.
Обикновено използваме тази дума, за да оправдаем действията си, да ги отложим или да не ги направим.

Фрази като „Да, но“

Тези две малки думи наистина ни самосаботират. Тоест ние слагаме ненужни или въображаеми пречки, за да ни пречат да правим каквото и да било.

Това, което професор Рот предлага, е да пенсионираме думата „но” от речника си. Той казва, че може да променим живота си, ако се отървем от нея, защото неизползването й ни принуждава да променим перспективата си. Целта е да се замени Но с И.

Вместо да кажете „Искам да прекратя връзката си, но се страхувам да остана сам“, бихте могли да кажете кажете: „Искам да сложа край на връзката си и се страхувам да остана сам“.

Но как би се променил животът ни, само като променим начина, по който казваме нещата?

Рот твърди, че когато изговаряме Но, ние се поставяме пред два взаимно изключващи се пътя - поемаме или по един или по друг. От друга страна, ако използваме съюза И, ще видим и двете реалности едновременно.

Няма да се налага да се насилваме да избираме. Може да разгледаме възможностите си, без да се налага да решаваме. По този начин ще може да виждаме нещата по-обективно и да не се чувстваме като на кръстопът.


Втората голяма препоръка, която професор Рот отправя, е да заменим израза „Трябва да направя ...“ на „Искам да направя ...“ Когато кажем „Трябва да направя ...“, ние веднага се поставяме в сферата на задълженията.
Това означава, че може да искаме едно нещо, но трябва да направим нещо друго, въпреки че не искаме. Така че използването на трябва да ни стартира на емоционално неудобно място.

Бърнард Рот казва, че ако правиш нещо, това никога не е защото наистина си длъжен да го направиш. А защото по някакъв начин сме избрали да го направим. Така че, като се отървем от израза „Трябва да направя ...“ и го заменим с „Искам да направя ...“, всичко, което правим, е да поемем отговорност за живота, който живеем.

Как да извадим трябва да от речника си
• Превключете „Трябва да завърша тази работа до утре, защото ако не го направя, ще загубя работата си“ за „Искам да завърша тази работа до утре, защото по този начин ще си запазя работата“.

• Заменете „Трябва да бъда търпелив с партньора си, защото ако не съм, може да се разстрои и да ме напусне“ с „ Искам да бъда толерантен с партньора си, защото това е начин, по който мога да задълбоча връзката си и да се чувствам добре от това.”

• Разменете „Трябва да тренирам, защото станах сто кила“ с „Искам да тренирам, за да се чувствам по-комфортно в тялото си“.

Може да направите огромна положителна промяна в живота си, ако извадите тези малки думи от ежедневния си речник. Защо не опитате един месец и да видите как върви?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X