Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото, ако спим по 8 часа всеки ден

Проучване показва, че редовното спане в продължение на 8 часа всъщност не е лукс, а съществена част от здравословните ни навици. Липсата на часове за сън може сериозно да повлияе на вашето психическо, емоционално и физическо здраве.

По-добра памет

Ако не спите достатъчно, това се отразява на концентрацията върху нови умения и запомнянето на нова информация. Учените отдавна откриха, че обработваме новата информация, докато спим. С други думи, умът и тялото са по-добре сутрин, след като сте си починали адекватно, отколкото преди да помиришете възглавницата вечерта. И това се отнася за всякакви нови умения - от следване в университет до трениране на нов спорт.

По-адекватни

Когато редовно получавате достатъчно почивка, вашите умения за решаване на проблеми функционират на оптималните си обороти. Може да мислите по-ясно и да вземате решения по-бързо.

По-лесен контрол на теглото

Докато спим, ние произвеждаме хормон, наречен лептин, който казва на тялото ни, че сме сити и че нямаме нужда от повече храна. Когато не спите достатъчно, хормонът излиза от равновесие и започваме все по-често да отваряме хладилника.

Подобрено здраве

Учените откриха, че достатъчното количество сън не само ще намали нивото на стрес, но също така ще предотврати риска от развитие на високо кръвно налягане и висок холестерол. Лишаването от сън може също да доведе до всякакви проблеми, свързани със сърцето.

Намалява риска от развитие на диабет

Сънят е от огромно значение за регулирането на кръвната захар и чувствителността към инсулин и в резултат на това предотвратява диабет тип 2. Изглежда, че "дълбоката фаза на съня е особено критична за това и ако съкратите времето си за сън, е много вероятно да пропуснете тази важна част.

Възстановяване от настинката по-бързо

Кара ли ви на дрямка, когато сте болни? Е, очевидно има причина за това. Има доста проучвания, доказали, че тялото преминава в режим на сън, за да се възстанови. Тогава имунната ни система е най-ефективна в борбата с бактериите.

По-красива кожа

Кожата ни е много добър показател за общото ни здраве и благополучие. Може да успеете да го маскирате с малко грим, но не може наистина да го заблудите. Нашата кожа е най-големият ни орган и е най-потърпевша от постоянното излагане на атмосферни влияния, ултравиолетова светлина, прах и слънце. Затова, когато спим, кожата ни се възстановява.

По-безопасно шофиране

Всички сме шофирали поне веднъж доста уморени. Шофьорите, които не са получили достатъчно сън, са със същите забавени реакции като тези, употребили алкохол.

Подобрява баланса

Когато спите достатъчно, вашата координация и баланс се подобряват, предотвратявайки всякакви физически наранявания и злополуки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X