Напишете дума/думи за търсене

За какво сигнализират мускулните крампи

Събуждаме се през нощта и прасецът ни е схванат, болките за секунди ни извеждат от съня и това се повтаря отново. Как да се пазим от мускулните крампи и от по-особените случаи като вагинално заклещване при секс, обяснява д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска“.

Голямото нервно напрежение предизвиква неволеви движения

При такова състояние мозъкът на част от хората развива неадекватно напрежение и тялото прави неволеви мускулни движения, които изглеждат странно. Такова например e „акушерска ръка“. При него пръстите на ръцете се прибират един към друг и дланта не може да се разтвори. При по-тежки случаи главата може да се опъне назад и човек да не е в състояние да я върне в нормално положение. Има вариант напрежението да се съсредоточи в лицето, при което зъбите да се оголят в нещо като гротескна усмивка. Тези неадекватни мускулни движения са в резултат на невроза. За да падне нервното напрежение в кризисния момент се взема успокоително.

Неврозите най-често имат социална причина - скарване, загуба на пари. „Хапчето лесно решава проблема за момента, но е по-разумно да се подходи с психотерапия. Важно е човекът да осъзнае кое толкова го притеснява и че няма смисъл да се притеснява. Да изгради философия, която да му помага да заличи тези притеснения и да не се стига до подобни състояния“, обяснява д-р Попиванов. Страдащият може да потърси и специалист по психодрама или по хуманистична психотерапия, която е много популярна по света.

д-р Пламен Попиванов
д-р Пламен Попиванов
Обикновените мускулни схващания се случват при липса на калций

Има банални мускулни крампи при студ, плуване в морето, на сън, при продължително дълбоко и бързо дишане. В кундалини йога някои хора правят точно това и се получава хипервентилация, при която се извежда въглеродният двуокис от кръвта, тя става алкална и хора със склонност към епилепсия може да получат епилептичен гърч, припадък.

При хипервентилация активният калций е недостатъчно. Недостигът му е причина и за нощните крампи на прасците и на пръстите на краката. Друга причина е недостигът на витамин D. Макар и рядко може да се получи и при недостиг на магнезий, особено ако човек гладува или има болен стомах. Факт е, че магнезият успокоява всякакви гърчове. При гърчове е добре да се приема витамин D по 2 капки вечер преди сън в продължение на 2-3 седмици. И след 2-3 дни гърчовете ще спрат. Важно е и да се ядат млечни продукти. За да се набавя калций дневно са нужни по 1 кофичка кисело мляко или 100 г сирене, а за набавяне на магнезий – 1 ябълка или 300-400 г с боб, грах, леща.

Крампи има и при различни болести на мускулите

Има хора с повишена възбудимост на определен мускул. Тогава е добре да се вземе кръв и да се изследват мускулните ензими. Прави се и елоктромиография, и се разбира има ли увреден мускул, нерв.

Спазъм може да се получи и при секс, защото адреналинът възбужда организма, човек диша често и дълбоко, няма достатъчно калций и може да се получи „акушерска ръка“, дори да се стегне мускулатурата на влагалището и да се получи заклещване с партньора. Решението е инжектиране на успокоително като диазепам. Друг вариант е да се инжектира месна упойка от двете страни на срамните устни. Този спазъм не е мускулен, тук влияят и нервите.

-----

Ако човек получи спазъм при секс, нека спре да диша за минута. Тогава въглеродният двуокис в кръвта нараства, кръвта се вкислява, калцият се активира и мускулът се отпуска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X