Напишете дума/думи за търсене

Час на ден с тези пет неща променя живота завинаги

Много хора вярват, че кариерата им се определя от 8 часа упорит труд и трябва да полагат усилия само в това конкретно време. Те често мислят, че тяхното бъдеще и кариерно развитие зависи от шефа и от компанията, в която работят.
Но реалността е, че за повечето човеци кариерата зависи само от тях самите.
Не може да обвинявате работното си място или професия, че не напредвате в живота.
Ето 5 прости правила, които ще ви помогнат да направите чудеса с живота си, споделени от най-богатия китаец в света – Джак Ма - основател на Alibaba.

1. „Работете” и след края на работния ден
Завърших колежа със специалност маркетинг, но исках да стана дизайнер. За да направя това, се обучавах ден и нощ и поех допълнителна работа, за да подобря дизайнерските си умения. Отне ми много време. Когато станах шеф, вече не се занимавах с дизайн и се върнах в маркетинговата индустрия. Всяка вечер, когато децата ми заспиваха, започвах да се самообучавам. Отново ми отне много време, но започнах да извличам ползите от усилията си. Ако се развивах само в работно време, тогава никога нямаше да стана креативен директор и продуктов мениджър. Разчитам само на своите "уроци" за себе си.
И най-успешните хора, които познавам, са извървели същия път като мен. За тях бъдещето се определя от това какво правят между 18:00 и полунощ.
Очевидно трябва да има баланс между живота и работата. Ако имате жена и деца, трябва да прекарвате колкото се може повече време с тях всяка вечер.
Дори и да сте несемейни, вие също трябва да използвате разумно времето си, за да отидете на фитнес, да се срещнете с приятели или да сте сами, за да медитирате и т.н. Разбира се, добре е да гледате филми и да играете игри за развлечение. Но има неща, които не е нужно да правите. Например да изгледате наведнъж новия сезон на любимия си сериал, вместо да отделите време за телевизия 14 часа седмично. И се опитайте да не губите ценно време за досадни съученици във Facebook.

2. Участвайте в различни проекти

Ако вашата компания не ви даде възможност да приложите всичките си знания, създайте тези възможности за себе си. Може да участвате в доброволчески проекти. Те могат да ви донесат слава и нови контакти, които да са полезни за развитието ви.
Работейки с екип, ще разберете как да приложите практически знанията в тази индустрия и как това в крайна сметка се отразява на реалните клиенти. Ще се научите как да изпълните задачата и да спазвате сроковете, ще получите обратна връзка и ще се възползвате от нея. Този опит е много по-ценен от вашата мизерна заплата.

3. Създавайте връзки
Връзките могат да ускорят кариерното развитие. Ако нямате голям брой познати, трябва да отделите част от времето си, за да ги намерите.
Връзките ви позволяват да:
• общувате с умни хора, научавайки техните мнения;
• имате информация и знания, които е трудно да се получат в училище;
• помогнете на компанията да намери потенциални партньори или възможности за доходи.

Вместо да се прибирате вкъщи или да пийвате по едно в кварталния бар, трябва да се интегрирате в определени кръгове. Всяка седмица може да пиете кафе или да закусвате с нови познати. Може също да се сприятелите в LinkedIn и да създадете мрежа с ментори в конкретни професионални сектори. Кой знае, може би следващият ви работодател ще бъде сред тях?
Връзките са най-мощният ви актив в работата.
Ако имате време да гледате телевизия, ще имате време и да разговаряте с подходящите хора.

4. Не спирайте да четете

Знанието е ключът към това, което искате в живота. Четенето може значително да ви развие и да ви извиси над вашите колеги. Тези, които четат много, са по-запознати с различни индустрии и това може да бъде полезно за компанията, в която работите или която искате да създадете.
Освен това вашите разговори ще станат по-интересни. Ако получавате знания по дадена тема 1 час на ден, година по-късно ще знаете повече от 99,999% от хората в света. Дори и да имате свободни само 30 минути всяка вечер, лесно може да прочитате една книга седмично. Няма да станете експерт, но обещавам, че ще знаете повече от колегите си.

5. Не отлагайте промяната
От 18:00 до 00:00 ч. сте вкъщи. И въпреки че сте уморени физически и психически, може да правите каквото искате и няма нужда да следвате инструкциите на другите. След края на работния ден може да изключите мозъка си, след като изгасите компютъра на работното си място. Но също така може да станете по-умни, по-силни и да разширите вашата мрежа за онлайн запознанства. Започнете днес, отделете час на ден, за да направите това.
Гарантирам ви, че след година кариерата и животът ви ще се променят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X