Напишете дума/думи за търсене

5-те начина за спечелване на спор на Махатма Ганди

Животът на Махатма Ганди е пълен с мъдри истории и анекдоти относно конфронтацията. Той става известен и влиза в историята като първия човек, който започна „война“ без никакво насилие.
Мълвата твърди, че веднъж седнал да яде до професор в Лондонския университет. Учителят го помолил да си тръгне, заявявайки, че „прасе и птица не могат да седят заедно, за да ядат“. Ганди станал и казал: „Не се притеснявайте, професоре, аз ще отлетя“.

"Целта на спора или дискусията не трябва да бъде победа, а напредък."
Жозеф Жубер

Ганди почти винаги си проправял път в дискусиите. Той обаче го правил с такава интелигентност и грация, че обикновено спорът завършвал с преподаване на нещо на опонента му. Всъщност неговата цел, вместо да спечели спор, била да се поучи от него.

Ето някои от начините, които той използва, за да успява в дискусиите със събеседниците си.

Не бъдете егоисти
За Махатма Ганди всяка гледна точка по даден проблем е необходима, за да се вземе предвид и състоянието на противника. Имайки предвид това, той унищожава монопола на британската текстилна индустрия по онова време. След това той отива във всяка от фабриките, за да се извини за уволненията, които е причинил.

Ганди задълбочено изучава всяка тема, която го интересува. Не се задоволява с повърхностния поглед върху света. Той чете, рови се и пита. Всичко това му позволява да формира информирано и солидно мнение по всеки въпрос. Без съмнение това е ключът към спечелването на всеки дебат.

Тренирайте тялото си и търпението
Ганди смята, че силата на тялото решаващо допринася за силата на ума. Затова той се поддържа в добра физическа форма. Това му позволява да издържи трудни времена с невероятна способност за възстановяване. Тренирането на тялото осигурява сдържаност, укрепване на волята и самоконтрол.

От друга страна, търпението е обучение на ума. Ганди казва, че една стена трябва да бъде изградена тухла по тухла. Освен това всяко парче се настанява на място си в точния момент. Търпението е черта на най-силните умове. Устояването на първия импулс е ключът към успеха, особено в конфронтация.

Съчувствайте на другия, включете се в неговите емоции
Принципите на Ганди не са продукт на локална или причудлива визия. Точно обратното. В неговите идеи и борбата му присъства цялото човечество. Неговата доктрина се фокусира първо върху собствения му народ, но също така е вдъхновена от универсалните ценности.
Този лидер дава важно място на емоциите. Той винаги се опитвал да разбере позицията на опонентите си и да вземе предвид как биха могли да се чувстват те. С две думи, спечелването на спор за него не означава непременно отмяна на гледната точка на другия.

Говорете на чист език и бъдете прозрачни
Великите лидери често се характеризират с простотата на своите изказвания. Те не говорят, за да им се възхищават, те говорят, за да бъдат разбрани. Без съмнение най-добрият начин да бъдете чути е да използвате прост език, който всеки може да разбере.

Това би било популизъм, ако зад него имаше скрити интереси. Когато обаче простите думи не крият истини, те достигат до сърцата на хората. Една автентична и истинска реч има голяма сила на убеждение. Носи и уважение. Една словесна дискусия се печели с дълбоки аргументи, вербализирани просто и без лъжи.

Растете в самочувствие и упорствайте
Ганди превръща самочувствието в начин за изграждане на свобода. Той е наясно, че връзките на зависимостта не се раждат от големите факти, а от малките детайли. Той атакува злото в корените му.

На този велик лидер са били необходими 55 години, за да постигне независимостта на Индия. Това винаги е била неговата мечта. Освен това той го прави, без да прибягва до насилие.

Въпреки това той преминава през много трудности, преди да го постигне. Но дълбоко в себе си той знаел, че постоянството е ключът, който отваря всяка врата и че способността да упорства позволява да се напредва към успеха.

Всички учения на Ганди ни оставят със скъп каталог от човешки ценности. Триумфът му е триумф на духа. Най-великото от всички негови препоръки и напътствия е да може да се изправим, без да имаме за цел да унищожим другия.
По този начин никога няма поражение, защото всеки печели по някакъв начин, дори и да не получи всичко, което иска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X