Напишете дума/думи за търсене

8 признака, че сте психически силeн човек

„Силата не идва от физическата способност, идва от несломима воля.“

Махатма Ганди

Има разлика между това да демонстрираш сила и да си психически силен. Умствената и емоционална сила идва от способността ни да правим това, което трябва да правим, а също и от това, което се въздържаме да правим. Независимо от физическия ни външен вид, може да бъдем психологически и емоционално по-силни от повечето хора, които познаваме.

Ако възприемане нашата реалност такава, каквато е и правим всичко възможно, за да се възползваме максимално от нея, то тогава притежаваме умствена сила.

Умствената сила е свързана с това да действаш, воден от ценностите си, а не да се правиш, че не ти пука от нищо. Не става дума за игнориране на вашите емоции или вашите слабости. Душевно силният човек разбира своите емоции и работи върху своите слабости. За да бъдете психически силни, вие трябва да сте наясно със своите мисли, поведение и емоции и да предприемете положителни действия, за да изградите живота си така, както искате. Да се откажете да бъдете жертва на обстоятелствата.

Признаци, че сте психически силен човек

1. Вие сте мили и състрадателни

Да бъдеш състрадателен и да проявяваш доброта, изисква много увереност и смелост, особено след като си сгрешил. Макар че добротата се разглежда като признак на слабост в наши дни, истинският психически силен човек действа с доброта, но не е някой, който ще се подмазва или ще е прекалено напорист.

2. Търпеливи сте

Търпението е една от най-силните черти на човек с умствена сила. Търпението не означава да бъдете пасивни или да се предавате. Търпението означава да имате увереност, вяра и разбиране за това кога да се действа. Да бъдеш търпелив е емоционално освобождаващо преживяване, от което се наслаждават само истински силните.

3. Не се боите от провал

Провалът е решаваща част от живота. Ако не се провалим, никога няма да разберем какво е необходимо за успеха. И вие го разбирате. Провалът ви избутва извън вашата зона на комфорт и винаги сте готови да предизвикате себе си. Само ментално силните хора може да преминат през провал и да го превърнат в тайната на своя успех.

4. Вие сте психически гъвкави

Да си психически силен, означава да имаш когнитивна гъвкавост, която ти позволява лесно да превключваш между две идеи и да обмисляш няколко решения едновременно, за да избереш най-добрия резултат. Винаги сте готови да адаптирате своите убеждения и поведение въз основа на нова достоверна информация. Това означава, че сте запален наблюдател, чудесен слушател, талантлив мислител и гениален разрешител на проблеми.

5. Разбирате своите слабости

Това, че сте силни, не означава, че отказвате да признаете слабостите си. Силните хора никога не крият слабостта си от света или от себе си. Всъщност те признават, приемат и разбират недостатъците си, за да може да станат по-добри. Има обаче разлика между това да познаваш слабостта си и да се съмняваш в себе си. Психично силните хора приемат несъвършенствата си и предприемат положителни действия, за да работят върху тях.

6. Пускате ненужното да си тръгне от вас

Необходими са много сила, смелост и самочувствие, за да се откажете от мечтите, целите, обстоятелствата, притежанията и най-вече отношенията. Да се отдалечиш от някого, е едно от най-трудните неща, които някога може да направиш, а това отнема много умствена сила. Вие сте наясно, че когато нещо не работи, без значение дали е бизнес или връзка, показва, че цените себе си и сте готови да се разделите с това, което не ви е от полза.

7. Работите върху себе си

Самоусъвършенстването е труден акт. Разбирането на вашите слабости и действителната работа върху тях - инвестиране на време и средства и полагане на усилия- е знак, че сте емоционално, физически и духовно отдадени да се развивате. Опитът да станеш по-добър, психически и физически, изисква решителност и упоритост.

8. Оставате спокойни под натиск

Загубата на самообладание, когато нещата не вървят по план, е често срещано явление. Чувствате се разочаровани и реагирате експлозивно, без да ви е грижа дали наранявате хората около себе си. Но да останеш спокоен и да имаш контрол над емоциите си, когато е най-трудно, е игра, която се владее само от психически силни индивиди. Способността да управлявате емоциите си е знак за психологическа и емоционална сила. Разбира се, позволено ви е да се чувствате ядосани и разочаровани, но сте способни да използвате емоциите си по продуктивен начин, който може да подобри ситуацията за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X