Напишете дума/думи за търсене

Защо най-силните жени често се чувстват счупени отвътре

Когато срещнем силна жена, може да се почувстваме привлечени от нейната увереност. Изглежда, че тя има всичко - успешна работа, прекрасно семейство, добро здраве и дори време да помогне на нуждаещите се покрай нея.

Но зад ярката усмивка много от тези жени се чувстват счупени до степен, когато това започва да се отразява на здравето им.

Какви са причините, поради които толкова много силни жени се борят, за да бъдат щастливи ежедневно?

1. Тя разчита само на себе си

Силната жена обича да е независима; няма нужда от ничия помощ. Такава жена е доволно уверена и разчита на себе си. Това е част от нейната идентичност, което я прави горда. Проблемът е, че тя разчита само на себе си и не разбира, че всички хора се нуждаят от помощ понякога - дори и тя.

Твърде вероятно е да не прибягва да помощ, защото не иска да притеснява никой около себе си или защото вижда молбата за помощ като слабост.

Психолозите твърдят, че ние се нуждаем от околните и тяхната подкрепа за нашето благополучие. Да искаш помощ, когато имаш нужда, е не само здравословно, но е и проява на щедрост, защото позволяваш на някой друг да поиска помощ обратно, когато се нуждае от такава.

2. Всеки й доверява проблемите си и тя носи и чуждата тежест на раменете си

Семейството и нейните приятели й се доверяват, тъй като я смятат за човек, на когото могат да се доверят. Изследванията показват, че това е така, защото психически силните хора имат и високо чувство за отговорност, което околните възприемат като почтеност и мъдрост.

Но силната жена не споделя проблемите на семейството или приятелите си с никого, нито пък клюкарства за тях. Тя носи всичките споделени с нея страдания върху плещите си. И ако проблемът я засяга пряко, тя може дори да поеме инициативата, за да го реши или да се сблъска с него, независимо за какво става дума.

3. Тя не споделя проблемите си с никой друг, заключвайки това бреме дълбоко в себе си

Силната жена поема тежестта на всички останали, но не споделя собствената си. Това обаче кара хората да се чувстват изключително самотни и може да доведе до депресия. Понякога тя не иска да изпуска контрола, защото това е поведение, което не съответства на нейната създадена идентичност на силна личност.

Но по този начин тя прави грешката вместо да пуска проблемите, да се държи за тях. Ние се нуждаем от взаимодействие с други хора, за да може да увеличим щастието си и да се справим с по-трудните неща в живота. Несподелянето на проблемите не е добър начин за постигане на здравословно психическо състояние.

4. Тя се грижи за другите, но забравя, че и тя се нуждае от грижи

Силната жена се грижи за семейството и близките си, тя дори носи част от техния емоционален багаж, за да облекчи тежестта им. Но по този начин понякога забравя, че и тя се нуждае от грижи. Пък и околните го забравят също. Тя изглежда толкова добре организирана и хладнокръвна, че на никого не му минава през главата, че може да й е трудно.

5. Това й се отразява физически

Когато отказва да покаже своята уязвима страна, силната жена уврежда сърдечносъдовото здраве.

Опитвайки се да се покаже като стожер в трудни времена пред уязвими хора като нейните деца или възрастни родители, тя може да нарани сърцето си. Проучване разкри, че честото потискането на емоциите поставя допълнителна тежест върху сърцето и увеличава шанса за развитие на сърдечносъдови заболявания и други здравословни състояния.

6. Силата й може да е резултат от трагична история, която все още не ви е разказвала

Чували сте фразата „Това, което не те убива, те прави по-силен“, нали?

Една жена може да стане издръжлива и силна след трагични събития. Тя може да се е събрала след злощастна случка, но това не означава, че не се натъжава, когато си спомня това. Все още е в съзнанието й под формата на психологически белег и от време на време това може да я накара да се почувства малко счупена.

7. В някои дни се разпада и смята, че не е достатъчно силна, за да поеме дадена задача

Тя си слага маска в офиса или у дома, но когато е сама, настава време за проверка на реалността и нейните несигурности я спохождат. Приятели, роднини и колеги я считат за силна жена и очакват много от нея. Психолозите обаче предупреждават, че нивото на самоконтрол, което тя налага върху себе си, заедно с високите очаквания на всички останали от нея, могат да й навредят психологически. Когато мисли за своите скрити недостатъци и потиснати емоции, тя се разпада.

Тя смята, че е неадекватна и не се справя със задачата. Именно това несъответствие на емоциите я изтощава до краен предел.


5 неща, които трябва да знаеш за силната жена

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X