Напишете дума/думи за търсене

Мъдри съвети за рестарт на живота

Всички сме чували известния мит за кутията на Пандора. Пандора е жена, създадена от Хефест и Палада Атина. Тя била носител на привидно страховит подарък, който Зевс искал да даде на Прометей като отмъщение за това, че откраднал огъня от него.

Тази кутия (или буркан според някои източници) съдържала всички злини на света, които Пандора пуснала на свобода от любопитство.
В дъното на кутията обаче останал един елемент: надеждата. Този мит накарал хора като самия Фридрих Ницше да се замислят дали това измерение е просто поредната проява на злото. Друг източник на злочестина, който Богът на Олимп иска да стовари върху човечеството.

В наши дни психолози като Мартин Селигман посочват нещо интересно за тази легенда. Тези източници на беди, съдържащи се в кутията, не са нищо повече от елементи, които са част от самия живот.
Аспекти като болест, тъга, разочарование или старост са нишките, които са вплетени в цялото ни съществуване. Надеждата, от друга страна, не е била и не е източник на зло или беда. Тя всъщност е скритият дар, който Зевс дава на човечеството.

Поговорките, свързани със започването на нова глава от живота си с надежда, са начин да намерим сили, когато току-що сме приключили с една фаза от нашия живот и искаме да обърнем страницата, която може да ни предложи щастието, което заслужаваме.

Да знаем как да контролираме страховете си и да пробудим нова сила.
Просто трябва да знаем как и къде да търсим, защото на хоризонта винаги има нови врати, които си струва да отворим. Че винаги трябва да гледаме на дъното на кутията, защото там има надежда.

Разбира се, надеждата няма да сбъдне всичките ни мечти.
По-скоро ще ни дадат вътрешно спокойствие, увереност и оптимизъм, за да се справим с всичките си трудности по най-добрия възможен начин. Само по този начин ще може да генерираме реална промяна в живота си в най-добрата посока.

1. Запазване на спокойствие и имане на доверие

Хенри Дейвид Торо, писател и натуралист, е известен преди всичко със своите антисистемни идеали и с това, че има значително влияние върху фигури като Ганди и Мартин Лутър Кинг. Посланието, което лежи в основата на всички негови учения, е, че важността да бъдеш спокоен, да държиш контрола в най-лошите ситуации, да бъдеш добър наблюдател и да не губиш сърцето си.

Когато започвам нова глава в живота, трябва да намерим вътрешен баланс. Само тогава ще може да приемем всичко, което сме преживели, да се поучим от него и да продължим по най-добрия възможен начин.

2. Падане и ставане, отново и отново


Сред най-добрите фрази за започване на нови етапи с надежда несъмнено е тази от Конфуций. Може да я използваме, за да разсъждаваме върху нещо, което често пренебрегваме. Много от нас се страхуват да не паднат. Страхуваме се да не успеем или да объркаме нещата.

Не забравяйте обаче, че човек, който никога не пада, едва ли ще научи нещо. Силният човек не е този, който се съпротивлява най-много, а този, който е в състояние да стане отново и отново. Човекът, който формира ясни цели и не пренебрегва възможностите, които могат да се появят по
пътя му.

3. Култивиране на ентусиазъм, мотивация и способността си да мечтаем

Ако загубим способността си да мечтаем и да се вълнуваме от живота, тогава губим всичко. За да запазим надеждата и да постигнем напредък, съобразен с вашите нужди, първо трябва да се научим да търсим. В крайна сметка, тези, които се фокусират само върху ежедневната си работа, както и върху натиска и рутините, ще загубят перспектива.

Животът е като огромен океан. Само когато вдигнем очите си към хоризонта или звездното небе, ще осъзнаем своята свобода и всички възможности, които ни заобикалят.

4. Източникът на промяната е в нас

С тази поговорка Стивън Хокинг ни напомня, че трябва да разберем, че истинският ключ към щастието и промяната сме ние. Имаме живот, имаме сила и се ръководим от необходимостта да постигнем по-добри неща. Трябва да се научим да се доверяваме малко повече на способностите си и задействаме някои планове, за да си осигурим нужната промяна.

5. Никога да не се отказваме

Някой, който поддържа надеждата силна, никога не се предава. Ясно е, че винаги ще има битки, които не си струва да се водят, но никога не трябва да се оттегляме веднага. Трябва да култивираме упоритостта и вярата на онези, които се опитват отново и отново, онези, които търсят нови пътища, нови подходи и които използват креативно мислене и сърце, годни за предизвикателството.

Понякога най-добрите постижения са само на крачка разстояние и това е необходимо. Понякога те са по-далеч и трябва да се въоръжим с нови ресурси или инструменти, преди да сме в състояние да постигнем това, което искаме. Разграничаването на една ситуация от друга не е лесно, но запазването на спокойствие винаги ще ни даде по-ясна представа за това какво всъщност се случва.

Стивън Хокинг: Помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X