Напишете дума/думи за търсене

Конфуций: Никога не бъди приятел с човек, който не е по-добър от теб

Мъдростта на великия китайски мъдрец Конфуций е фокусирана върху морала, справедливостта и равенството и въпреки той е живял преди векове, тя е непреходна. „Мила“ ви припомня някои от житейски му уроци.

1. На добрите неща им отнема време да се случат

„Лесно е да мразиш и е трудно да обичаш. Всички добри неща са трудни за постигане, а лошите неща много лесно се получат.“

Опитайте се да не се занимавате с отрицателните аспекти на всяка ситуация. Бъдете по-отворени към положителните идеи, защото тогава ще може по-лесно да решите даден проблем. Бъдете търпеливи, когато чакате нещо добро да се случи, или когато се опитвате да постигнете определена цел.

2. Изборът на приятели е важен

„Никога не бъди приятел с човек, който не е по-добър от теб.“

Хората, с които се обграждате, трябва да ви помагат да се развивате. Те са от решаващо значение за щастието ви и ще ви помогнат при вземането на решаващи решения. Не може да избираме семейството си, но може да изберем нашите приятели, така че не се заобикаляйте с измамни хора, които са с вас само заради изгода. Вместо това се обградете с хора, които ви карат да бъдете по-добър човек и ви вдъхновяват да се надскачате.

3. Не се отказвайте

„Няма значение колко бавно ще стигнеш, важното е да не спираш.“

Ако сте уморени, се научете да почивате, вместо да се отказвате напълно от пътуването. Вашето постоянство е това, от което се нуждаете най-много, докато се опитвате да постигнете целите си. Ако имате нужда от помощ, помолете хората около вас за такава. Не се колебайте да говорите с близки приятели или със семейството си, защото тяхната перспектива може да бъде много по-полезна, отколкото предполагате.

4. Миналото е в миналото

“Да бъдеш онеправдан е нищо, освен ако не продължиш да го помниш."

Всички ние сме били онеправдани в един или друг момент, но ако продължаваме да се придържаме към това преживяване, тогава няма да оценим добрите неща пред нас. Ако са се отнесли несправедливо с вас, опитайте се да се поучите от това. Не причинявайте нещастие и злини на другите и намерете начини за изцеление по здравословен начин.

5. Винаги давай най-доброто от себе си

„Където и да отидете, идете с цялото си сърце.“

Ако продължаваш да правиш нещата половинчато и без страст, по-добре отиди да спиш. Дайте най-доброто от себе си, независимо дали става дума за работа, взаимоотношения, хобита.

6. Контролирайте темперамента си

„Когато се разгневиш, помисли за последствията.“

Всички казваме и вършим неща, когато сме ядосани, за които по-късно съжаляваме. Винаги, когато сте гневни, помислете за последствията. Във всеки спор трябва да има момент на пауза, а ако сте достатъчно умни, ще може да се възползвате максимално от това и да не оставяте гнева да унищожи всичко.

7. Бъдете гъвкави

"Когато е очевидно, че целите не може да бъдат постигнати, не коригирайте тях, а начина си на действие."

Ако не може да намерите решение на проблема, опитайте различни методи за проба-грешка. Не нагаждайте нещата според вашето удобство. Променете подхода си към нещата.

8. Всички сме учители един на друг

"Ако до мен има двама човека, всеки от тях ще бъде мой учител. Ще избирам добрите страни на единия и ще ги имитирам, а лошите черти на другия ще коригирам в себе си."

Ще получите житейски урок от всеки, когото срещате в живота. Неговият опит, животът, страданията, постиженията трябва да служат като поука.

9. Подгответе се

"Очакванията за живота зависят от усърдието, а то от остротата на своите инструменти."

Трябва да подготвите пътя към целта си, преди да започнете пътуването. Планирайте го възможно най-добре и бъдете подготвени за изненади, които животът може да ви предостави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X