Напишете дума/думи за търсене

Джон Стайнбек: Една невярвана истина може да нарани човека много повече от лъжата

Джон Стайнбек е роден през 1902 г. Въпреки че работи изключително усилено, за да оцелее от ранна възраст, писането е единствената му истинска страст. На 33 години той е признат за първи път от критиците с романа си „Тортила флет”, което по-късно го кара да създаде други произведения като „ За мишките и хората“ и „Гроздовете на гнева“. Едно нещо, което преобладава в писането му, е неговата духовност.

Размислите на Стайнбек ни позволяват да се доближим до писател, чиито произведения се открояват със своята твърдост и реализъм. Понякога начинът, по който изразява идеите си, може да бъде доста тежък, защото ако има нещо, което характеризира Стайнбек, това е неговата откровеност.
Той не крие истината под цветни фрази. Всичко това му донесе Нобелова награда за литература.

1. Нуждите на човека

„От всички животни на творението човекът е единственият, който пие, без да е жаден, яде, без да е гладен, и говори, без да има какво да каже."

Този първи от петте цитата на Джон Стайнбек е силна критика към човешкото същество. С него той твърди, че ние не правим това, което правим, защото тялото ни го иска, а без реална причина.

Стайнбек също твърди, че говорим заради говоренето. Ние използваме празни думи, които нямат истинско значение, и са просто звуци, които излизат от устата ни. Говорим, за да не се чувстваме неудобно, защото не обичаме тишината и за да се направим интересни. Ние сме единственото животно, което прави това.

2. Истини, които нараняват
„Една невярвана истина може да нарани човека много повече от
лъжата“.

Този цитат също критикува нашия начин на разбиране на истината. В крайна сметка колко пъти моли другите да ви кажат истината и да не ви лъжат? Въпреки това, когато го направят, често се чувствате обидени, тъй като чувството на отхвърляне, което изпитвате, когато чуете твърдение за себе си, което не ви харесва, е по-лошо от лъжа. Това е защото е вярно. Без съмнение тази фраза загатва за лицемерието на човешкото същество.

3. Почивката също е изкуство
„Изкуството на почивката е част от изкуството да работиш”.
Почивката не означава, че ставате мързеливи или прекалено удобни. Тя е необходима, тъй като не сте машина и трябва да се отпуснете, да спите добре и да прекарвате време с любимите си хора. След това може да се върнете към работните си задачи с нови сили. Както каза Стайнбек, почивката със сигурност е част от изкуството на работата.

4. Пътуването е като брак
„Пътуването е като брак. Сигурният начин да грешите е да мислите, че може да го контролирате."
Тази фраза е изключително показателна, тъй като говори за контрол. Стайнбек използва концепцията за живота като пътуване, в което могат да възникнат непредвидими събития, както и трудни ситуации, които може да не ви харесват толкова много.

Мисленето, че държите всичко под свой контрол е грешка и може да ви разочарова. Както не може да контролирате другите във вашите взаимоотношения, особено в брака, също така не е възможно да контролирате поведението или траекторията на други елементи в живота си.

Пускането на контрола обикновено не е лесно, но може да се направи.

5. Има само един живот за живеене
„Напред са хиляда животи, които може да изживеем, но когато дойде, ще бъде един.”
С тази фраза Стайнбек позволява да се види колко възможности и пътища има в живота, от които да избирате.
Имате много възможности да живеете живота, който наистина искате. Въпреки това може да направите само един избор. Макар пред вас да има хиляда и една възможности, в крайна сметка може да изберете само една от тях. Следователно, трябва да го направите правилно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X