Напишете дума/думи за търсене

X.Л. Борхес: "С времето човек разбира тънката разлика да държи ръка и да окове душа"

Xорхе Луис Борхес е роден в Буенос Айрес през 1899 г., а като тийнейджър заминава за Швейцария. Там той се запознава с идеите на Шопенхауер, с творчеството на Уолт Уитман и на френските символисти Рембо, Верлен и Маларме, а в Испания, където се установява след това, попада в кръга на местните писатели ултраисти. През 1921 г. се завръща в Аржентина и взема участие в основаването на няколко литературни и философски списания. Световната си слава дължи преди всичко на своите кратки разкази и литературни есета. 

Борхес е един от най-дълбоките умове на своето време, чието творчество остава красива следа. Ето и няколко цитата от големия писател.

1. "Всъщност не съм сигурен, че съществувам. Аз съм всички писатели, които съм чел, всички хора, които съм срещнал, всички жени, които съм обичал и всички градове, които съм посетил."

2. "Когато писателите умрат, те стават книги, което в края на краищата не е толкова лошо превъплъщение."

3. "Писането не е нищо повече от управляване на мечти."

4. "Винаги съм си представял, че Раят е библиотека."

5. "Нека другите се гордеят с броя на страниците, които са написали. Аз се гордея с тези, които съм прочел."

6. "Човек остарява твърде бързо, прекалено бързо и помъдрява прекалено късно! Точно когато... вече няма време."

7. "Започваш сам да си копаеш собствената градинка, вместо да чакаш някой да ти донесе цветя."

8. "Не говори, освен ако не може да подобриш тишината."

9. "С времето научаваме, че да се извиняват могат всички, но да прощават истински са способни само извисените духом…”

10. "С времето човек разбира тънката разлика да държи ръка и да окове душа. И разбира, че да е в нечие легло не означава любов. И започва да разбира, че целувките не са договори. Подаръците не са обещания."

11. "С течение на времето също научаваш, че животът е тук и сега и че е без значение колко планове имаш - не съществува нито утре, нито вчера." 

12. „Да умреш за дадена религия, е много по-лесно, отколкото да живееш по нейните правила.“

13. "Дали съм с теб или без теб е единственият начин, по който аз измервам времето."

14. "Когато станеш на моята възраст, разбираш, че не си могъл да направиш нещата по-добре, отколкото си ги направил първоначално.“

15. "Сънищата са нещо много повече, отколкото предполагаме. Те не само помагат да спим добре. Сънят е първата художествена дейност, първата малка театрална пиеса. Когато сънуваме, ние сме едновременно творецът, пиесата, зрителят, авторът. Това е най-старата художествена творба на хората... А и на животните, защото и те сънуват."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X