Напишете дума/думи за търсене

Буда: Вървете само след себе си

Сидхарта Гаутама Буда е индийски духовен учител, който е основал будизма - учение, в силата на което вярват милиони по целия свят. Сидхарта означава "този, който постига своите цели". Той се ражда в царско индуско семейство, но на 29 години напуска своя дворец, за да се срещне със своите поданици. Въпреки усилията на баща му да го скрие от болестите, старостта и страданието, Сидхарта успява да види старец, болен човек и мъртвец. Тогава той решава да напусне двореца, за да открие лек за човешкото страдание. През следващите години практикува аскетизъм, като стига до абсолютната крайност да се храни с по едно листо или с по една ядка на ден. Разбира се, едва не умира от глад, но тогава, един ден, чува разговор между младеж и учител по цитра, който казва: "Струните не бива да бъдат нито прекалено отпуснати, нито прекалено опънати. иначе цетрата няма да издаде звука, за който е предназначена." В онзи момент Сидхарта осмисля смисъла на Средния път. 

Безброй са мъдрите мисли, наследени от принца, който прекарва 45 години от живота си в преподаване и просветляване на десетки хиляди хора. "Мила" избра само някои от тях. Пожелаваме ви да имате отворените сърца да чуете тази мъдрост и дългите пътища, за да я изживеете.

1. Който обича, може да осъществи дори невъзможното.

2. Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия, или въобще да не тръгнеш по него.

3. Не вярвайте на нищо, независимо къде сте го прочели или кой го е казал, дори аз да съм го казал, освен ако то не е в съгласие с вашия собствен здрав разум и ум.

4. Аз никога не виждам какво е направено, виждам само това, което остава да бъде направено.

5. Не вървете след никого, вървете само след себе си.

6. За да живее щедър живот, човек трябва да не смята нищо като свое, когато е обграден от изобилие.

7. Десетки свещи могат да бъдат запалени от една, без да намалят нейния живот. Щастието не намалява, ако се споделя.

8. Не живей в миналото, не мечтай за бъдещето, концентрирай се върху настоящия момент.

9. Ние сме оформени от нашите мисли, ние сме това, което мислим. Когато умът е чист, радостта го следва като сянка, която никога не го напуска.

10. Ваша работа е да откриете своето призвание и след това с цялото си сърце да се отдадете на него.

11. Ако работата, която вършите, не ви радва и не ви мотивира да се развивате, значи трябва да я смените. Имате цял живот пред себе си да работите, така че не пропилявайте дните си с нещо, което не харесвате.

12. Повечето хора имат много страхове, които застават на пътя на техните мечти. Може би и вие сте от тях. Може би имате списък с желания, които обаче никога няма да изпълните, защото се страхувате какво ще си помислят другите. Когато освободите ума си от страха, животът ще бъде по-отворен за вас.

13. Вие няма да бъдете наказани заради своя гняв, вие ще бъдете наказани от своя гняв.

14. Каквото мислим, в това се превръщаме.

15. Не вярвам в съдбата, която се стоварва върху човека, без значение какво прави той. Вярвам в съдбата, която се стоварва върху онези, които не правят нищо.

Един човек казал на Буда: "Аз искам щастие." Буда му отговорил: "Махни "аз” - това е егото. После махни "искам” - това е желанието. Виж как накрая оставаш само с "щастие"."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X