Напишете дума/думи за търсене

7 скъпоценни цитата от Омир

В изказванията на Омир може да видите поет, който винаги се е стремял да улови дълбоките мотивации на героичните действия и да подчертае големите човешки ценности - семейството, родината и приятелството.

Повечето изказвания на Омир идват от някоя от двете му големи епични творби - „ Илиада“ и „ Одисея“. Те са провъзгласени за най-важните произведения в гръцката античност. Въпреки че сега знаем, че Омир разказва въображаеми събития, много хора вярвали в миналото, че всичко в тях е реално.

Личността на Омир е загадъчна. Експертите все още не са съгласни дали той наистина е съществувал или не. Хипотеза гласи, че той е измислен герой и че хората от онова време му възлагат авторство на тези велики епични поеми. Има доста доказателства в подкрепа на това. В този случай творбите му биха били написани от няколко анонимни гърци.

За живота на Омир се знае малко. Някои специалисти твърдят, че той е бил сляп и че в един момент хората са му поверили задачата да събере популярни легенди и поговорки. Каквато и да е истината, неговото изкуство и неговите поговорки са с нас от векове и могат да служат като пътеводна светлина за бъдещето.
Те разкриват голяма чувствителност, гениалност и мъдрост. Ето седем от най-запомнящите се.

1. Омир за гения
Това е една от най-важните поговорки на Омир. Днес е много актуална, въпреки че е написан осем века преди нашата ера. В нея се казва: „Геният е открит в неблагоприятно състояние; в просперитета, това е скрито”.
Поетът се позовава на факта, че най-трудните времена разкриват добродетели и способности, които често сме пренебрегвали. Неволята ни отвежда до краен предел и кара силата и качествата, които понякога остават скрити в нас, да се появяват.

2. Споделяне на тежести
Много от фразите на Омир се отнасят до колективни реалности като семейство, държава или приятелски кръг. Този поет придава голямо значение на тях. Това не е изненадващо, когато говорим за някого, който е възприел идеалите на Древна Гърция.

„Светлината е задачата, при която мнозина споделят труда“. Това означава, че знанието, че човек е част от колективна дейност, улеснява носенето на тежестите.

3. Нараняването зависи от това кой го причинява
Това е една от най-красивите поговорки на Омир.
„Стрелата на един гнусен и страхлив човек не боли малко“. Това се отнася до факта, че болката при рана, във физически или преносен смисъл, зависи от това кой е агресорът.

Това е призив да се оцени щетата според този, който я причинява. С други думи, не си струва да страдате поради рани, причинени от някого, от когото бихте очаквали само подли и неприятни действия.

4. Големият и малкият
Поетите през цялата човешка история винаги са размишлявали върху истинската стойност на големите и малките, силните и крехките. Понякога тези понятия не са толкова очевидни, колкото може да изглеждат на първо четене.

Омир казва: „Малка скала задържа страховита вълна“. Това сравнение, за да се подчертае фактът, че препятствието, въпреки размера си, може да спре нещо, което очевидно е много по-мощно. Важен е не размерът, а консистенцията.

5. Ние сме обречени
„Всеки момент може да е последният ни. Всичко е по-красиво, защото сме обречени”. Това е красив цитат, който ни приканва да разглеждаме смъртта като нещо вдъхновяващо.

Понякога не е погрешно да се помни, че всичко свършва, дори самият
живот. Ако сте наясно със своята давност, тогава сте по-способни да оцените всеки момент от живота. Всички ние сме обречени да умрем един ден и това трябва да е мотивация да живеем пълноценно.

6. Оръжия и насилие
„Самото острие подтиква към насилие“.
Той ни напомня, че самото съществуване на оръжия вече е призив за насилие. Самото присъствие на оръжия предизвиква насилствено поведение.

7. Нуждата е учител
„Няма по-добър трън от необходимостта.“ Той има предвид липса на нещо в живота ви, празнота или желание. Липсата на тези неща в живота ни може да създаде енергията, от която се нуждаем, за да ги постигнем. Една нужда може да ни мотивира.

Той говори за необходимостта като „трън“ или „ужилване“, защото това веднага ни призовава към действие. Създава дискомфорт и желание да го облекчим. Напротив, удовлетворението ще ни държи в състояние на пасивност и бездействие.

Най-добрите неща, които Платон е казал за разбирането на света

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X