Напишете дума/думи за търсене

Мъдри цитати от Леонардо да Винчи

Трудно е да видиш нещата с такава яснота, неща, които са толкова очевидни за теб, когато ти си единственият, който може да ги види. Това е нещастие, претърпяно от малкото привилегировани умове, които сякаш са родени преди съвремието им да достигне зрелостта си.
Един от тях е титаничният Леонардо да Винчи.

Ренесансовият художник и изобретател, завещал ни новаторските си идеи векове преди да се случат.
Този мъдрец отвъд времето си се откроява със своята мъдрост и с неговата вяра в човешката сила на волята.
Тези цитати на Леонардо да Винчи ни показват само малка част от това кой е бил този велик човек. Днес го смятаме за един от най-гигантските гении на всички времена.

Да Винчи е изобретател, изследовател и непоколебим хуманист. Любопитството му било безгранично. Той също притежавал несломим дух. Желанието му за знание било по-голямо от желанието му за комфортен живот и той отказва да спре стремежа си към откриването на новото.

Цитатите на Леонардо да Винчи разкриват мислител, който разсъждава върху смисъла на живота, ценностите и света. Той е бил динамичен, непостоянен, дързък и имал страхотно чувство за хумор. Това са едни от най-известните му цитати.

1. Има три вида хора

Това е един от онези цитати на Да Винчи, който поставя въпрос пред човечеството. Очевидно в този случай той се позовава на „гледането“ не като на физически акт, а като на метафора за разбиране на реалността. Да Винчи призовава да сме наясно какво има около вас и какво има по света.
Тези, които „виждат“, са тези, които могат да визуализират реалността в широкия смисъл. Тези, които виждат само това, което им е показано, са обусловени да виждат през другите. А тези, които не виждат, просто отказват да разберат какво им казва светът.

2. Усмихвайте се и се смейте


„Ако е възможно, трябва да се опитате да разсмеете дори мъртвите.“

Леонардо да Винчи е бил непоправим шегаджия. Той обичал да разсмива другите и също така обичал да се смее за сметка на околните. Има хипотеза, че прочутата Торинска плащаница не е нищо повече от негова шега, която все още „забавлява” човечеството.
Какъвто и да е случаят, това е един цитат на да Винчи, който изразява неговия игрив дух. С него той защитава смеха като съставка и следствие от добрия живот. За да се смеете, трябва да сте умни, отворени и искрени. Самият Да Винчи притежавал всички тези черти.

3. Теория и практика

Няма по-добър авторитет по този въпрос от Да Винчи. Всъщност страстта му към знанието идва от съзнанието му за неговото невежество. Това му позволява да извлича информация.
В същото време Да Винчи беше голям изобретател. Това означава, че е трябвало да приложи знанията си, за да намери конкретни решения. Ето защо той разбира динамичната и интимна връзка между теорията и практиката и между принципите и тяхното приложение повече от всеки друг.

4. Удоволствието


„Най-благородното удоволствие е радостта от разбирането.“


Това е един от най-красивите цитати на Леонардо. Цитатът може би отразява най-добре неговия научен дух и страстта му към откритията и творчеството. Сигурно е прекарал дълги часове, опитвайки се да намери отговори на въпросите си. Ето защо той бил запознат отблизо с удоволствието от разбирането.
Когато разберем нещо, ние се чувстваме дълбоко удовлетворени. Това ни дава усещане за свобода и лекота. Разбирането означава разрешаване на несигурността, която създава невежеството. Освен това ни дава по-голям контрол и ни освобождава от тежестта да не знаем. Разбирането увеличава щастието на тези, които го изпитват.

5. Да бъдеш зрител или участник


Тук Да Винчи ни казва, че пасивността много затруднява изпълнението на нашите желания. Да бъдеш зрител, може да бъде полезно в определени моменти от живота ти, но ако останеш там, мотивацията ти може да се разсее.

В този цитат той подчертава идеята, че нашата воля може да накара нещата да се случат. Хората могат да променят реалността чрез своите действия. Това е и принципът на автономия и свобода.

Има толкова много цитати на Да Винчи, които ни показват колко проницателен е бил той. Въпреки че го помним предимно като художник и изобретател, голяма част от наследството и величието му произтичат от житейската философия, която той възприе и популяризира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X