Напишете дума/думи за търсене

Най-умните хора на всички времена

Алберт Айнщайн

Американският електрохимичен инженер Либ Тимс решава да класира най-умните хора на всички времена. Първоначално той съставя списък с хора с оценка на IQ над 200. Всичко над 130 е изключително високо, въпреки че трябва да се отбележи, че тестовете за интелигентност са изключително неточна и противоречива мярка.

По-късно Тимс класира всички, които имат страхотни способности и таланти в някаква област, които в съчетание с тяхното IQ ги прави достойни за класацията на гениите.

За да не изключва гении, които са съществували преди изобретяването на тестовете за интелигентност, Тимс се позовава на рейтинги за интелигентност, базирани на методологията на Кокс, която прогнозира IQ въз основа на това колко хора са постигнали на всеки 10 години от живота си.

Разбира се, този списък е силно субективен и понякога привидно случаен. Но едно е сигурно - дори да има и други достойни за тази класация, посочените дотук в нея са напълно заслужили мястото си сред най-умните хора на всички времена.

8. Кристофър Хирата

Детето-чудо - астрофизикът Кристофър Хирата, който е роден в Австралия и има коефициент на интелигентност 225, печели слава още на 13-годишна възраст, като става най-младият победител на Международната олимпиада по физика през 1996 г. Една година по-късно той постъпва в Калифорнийския технологичен институт.

На 16-годишна възраст той работи с НАСА по проект, разследващ колонизацията на Марс, а на 22 получава докторска степен по физика от Принстън.

Той е професор по физика и астрономия в държавния университет в Охайо.

7. Никола Тесла

Роден по време на мълниеносна буря през 1856 г., Никола Тесла е популярен с избретяването на спиралата на Тесла и с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма. Очакваните му оценки на IQ варират от 160 до 310 по различни показатели. През целия си живот той има силно съперничество с Томас Едисон и много от проектите му са финансирани от JPMorgan, който по-късно става негов бизнес партньор.

През 1900 г. Морган инвестира 150 000 долара в кулата Wardenclyffe на Тесла - трансатлантическа безжична комуникационна система, която Тесла никога не завършва. Сръбският физик умира без средства в хотелска стая в Ню Йорк през 1943 г.

6. Рудолф Клаузиус

Рудолф Клаузиус е немски физик и математик, известен най-вече с формулирането на втория закон на термодинамиката. Очакваните му оценки на IQ варират от 190 до 205 по различни показатели. Клаузиус въвежда термина „ентропия“ и разработва кинетичната теория на газовете. Той е и един от първите учени, който предполага, че молекулите се състоят от непрекъснато взаимозаменящи се атоми, което по-късно дава основата за теорията на електролитната дисоциация (разграждането на молекулите на заредени атоми или йони).

5. Джеймс Максуел

Джеймс Максуел е шотландски математик и физик, който е известен с формулирането на класическата теория на електромагнитното излъчване. Очакваните му оценки на IQ варират от 190 до 205 по различни показатели.

На Максуел се приписва основата на квантовата теория и е бил почитан от много хора, включително от Айнщайн.

4. Исак Нютон

Най-известен със своя закон за гравитацията, английският физик и математик сър Исак Нютон е допринесъл за научната революция от 17 век. Очакваните му оценки на IQ варират от 190 до 200 според различни показатели.

Той пише Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, за която се смята, че е най-влиятелната книга по физика и вероятно в цялата наука. Въпреки че в крайна сметка някои от неговите предположения се оказаха погрешни, универсалните принципи на Нютон за гравитацията нямат паралел в науката по това време.

3. Леонардо да Винчи

Художник, скулптор, архитект, музикант, математик, инженер, изобретател, анатом, геолог, картограф, ботаник и писател, Леонардо да Винчи е може би най- талантливият човек в различни области, живял някога. Очакваните му оценки на IQ варират от 180 до 220 според различни показатели.

Той е един от най-известните художници в историята, почитан заради своите технологични иновации като летящи машини, брониран автомобил, концентрирана слънчева енергия и т.н.

2. Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн е роден в Германия. Той е физик и философ, чиито оценки на IQ варират от 205 до 225. Той е най-известен със своята формула за еквивалентност маса-енергия E = mc2, която е наречена най-известното уравнение в света.

Айнщайн формулира принципа на относителността и се опитва да опровергае квантовата теория, докато не умира през 1955 г. на 76-годишна възраст.

1. Йохан Волфганг фон Гьоте

Считан от Айнщайн за „последния човек в света, който знае всичко“, Гьоте е немски писател, поет, драматург, хуманист, учен, философ и политик. Очакваните му оценки на IQ варират от 210 до 225 по различни показатели. Той е смятан за една от най-великите фигури в западната литература: неговата поетична драма от 1808 г. „Фауст“ е все още четена и изучавана по целия свят.

Велики умове с психични разстройства, които промениха света

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X