Напишете дума/думи за търсене

Мъдрите поговорки на маите

Тези поговорки на маите са доказателство за продължаващото значение на мъдростта на тази древна култура.
Човечеството винаги е било източник на мъдрост. В тези поуки на маите ще намерим интелигентност и проницателност.
Не може да съдим човек, раса или цивилизация, без първо да вземем под внимание контекста на тяхната есенция.
Би било неразумно да се правят изводи за събитията и действията от миналото, като се гледа на тях през съвременния обектив.

От антропологична гледна точка не може да кажем, че миналото е било „по-добро“ от настоящето. Може обаче да потърсим тези съвети, които ще ни помогнат да живеем по-пълноценно в настоящето.
Историята е пълна с уроци под формата на пословици, басни и поговорки, които и днес са значими. Хората се променят, но има някои неизменни елементи от човешката природа.

Много аспекти на цивилизацията на маите остават загадка. Тази хилядолетна култура съхранява голяма част от мъдростта си в пословици. Начинът, по който древните маи са виждали света, може да бъде добра рамка за начина, по който живеем живота си.

Виж себе си

„Погледнете се в огледалото, за да видите кой сте всъщност.“

Тази поговорка е проста, мощна и вечна. Без значение колко време минава, може да се погледнете в огледалото, за да видите себе си. Ако просто гледате физическия си вид, това ще видите само следите на времето върху лицето си. Ако погледнете навътре обаче, ще откриете какво се крие в съзнанието и съществото ви.

Използвайте логика
„Не може да съхранявате царевица в кошница с дупки.“

Това е доста очевидна логика, но хората често пренебрегват тази истина или я забравят. Ако кошницата ви е пълна с дупки, царевицата и оризът ще изпадат на земята. Ако истината е ясна като бял ден, защо понякога опитвате невъзможното, когато знаете, че няма да работи?
Психологията има обяснение за това. Хората понякога се настройват за провал, като поемат проекти, обречени на неуспех, вместо потенциално успеваеми, за да избегнат разочарование. Това е неинтуитивно, но много често срещано като явление.

Помислете какво ще правите
„Погледнете първо, преди да действате, за да не съжалявате по-късно.“

Ако не искате да съжалявате за действията си, първо помислете какво ще направите или кажете. Анализирайте потенциалните последици, за да избегнете проблеми.

Всичко има своя стойност
„Плащате за какао с какао, пари с пари и царевица с царевица.“
Тази поговорка ни напомня, че всичко има уникална стойност. Някои хора искат да ви заблудят, като ви карат да мислите, че нещо е по-ценно, отколкото е в действителност, но всеки обект струва това, което струва.


Истината
„Не говори в кръг, кажи истината.“
Когато човек говори и не иска да стигне до въпрос, неудобен за него, може да лъже. Маите вярвали, че когато хората казват твърде много и се въртят във вербален кръг, крият истината.

Посвещение на вашата работа
„Бъдете решителни и енергични в работата си.“

Това е друга класическа идея, която се появява в пословици и поговорки от цял свят. Решителността и мотивацията са ключови за постигането на целите и за правенето на нещата добре.

Критика и самокритика
„Преди да критикувате някой друг, погледнете собствената си опашка.“

Това напомня на поговорката за тенджерата, която наричала чайника черен. С други думи, преди да критикувате какво говорят и правят околните, вгледайте се добре в своето поведение. Може би всъщност сте в по-лошо положение от човека, когото съдите. Всички имаме недостатъци и всички грешим. Въздържането от осъждане на другите е вечен съвет, споделен от почти всяка култура в света.

Това са само седем от безбройните поговорки на маите, които изразяват мъдростта и красотата на тази мезоамериканска култура. Маите са били експерти по саморефлексия и тяхната мъдрост поставя основите на пътя към добър живот.

Седемте пророчества на маите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X