Напишете дума/думи за търсене

Кои са отрицателните последици от социалните мрежи

Социалните медии са платформа за взаимодействие, виртуална витрина за живота ни, която едва ли някога ще излезе от мода.
Понякога има патологично разстояние между това как се чувствате и това, което споделяте в социалните медии, което може да бъде значителен източник на безпокойство. 

Тези платформи ви дават възможност за почти незабавно удовлетворение; бърза и ефективна доза допамин. Както всяко краткотрайно удоволствие обаче, то ви кара да се връщате за още. А това бързо може да се превърне в зависимост.

Социалните медии предоставят еднаква възможност на всеки да споделя съдържание, но масово хората се стремят то да е ново и интересно, за да запазят интереса към себе си.
Вашата мотивация да угодите на аудиторията ви кара да избягвате да публикувате нещо, което е „скучно“ или „неприятно“. Имате въображаеми фенове, които искате да зарадвате, което ви мотивира да измислите алтернативна реалност.
Това поражда въпроса как тази емоционална разлика между това, което споделяте, и как се чувствате влияе върху вашето психично здраве.

Реална опасност

В наши дни много хора разчитат на Facebook, Twitter, Snapchat, YouTube, Instagram или TikTok, за да се свържат с другите. Въпреки че те могат да бъдат забавни, информативни и полезни, важно е да запомните, че социалните медии не заместват човешката връзка в реалния свят.
Нуждаете се от човешки контакт, за да задействате хормоните, които облекчават стреса и ви карат да се чувствате по-щастливи, по-здрави и по-позитивни. Твърде много време в социалните мрежи може да изостри проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.

Отрицателни последици от социалните медии


• Чувствате се така, сякаш животът ви не е достатъчно добър. Дори да знаете, че изображенията, които виждате в социалните медии, не показват цялата история и истина, лесно е да се почувствате несигурни.

• Страх от пропускане (FOMO). 
FOMO (fear of missing out) е явление, което винаги е било част от човешкото развитие. Питайте клюкарите, които изпадат в ступор, ако са в невъзможност да разберат нещо.
Появата на Facebook и Instagram изглежда изостриха идеята, че всички останали се радват на живота си повече от вас. Идеята, че пропускате някои неща, може да повлияе на самочувствието ви, да предизвика безпокойство и допълнително да увеличи използването на социалните медии.


• Изолация.
Проучване от университета в Пенсилвания установи, че увеличеното използване на Facebook, Snapchat и Instagram кара хората да се чувстват по-самотни. Намаляването на използването на социални медии, от друга страна, може да ви накара да се чувствате по-малко сами и по-малко изолирани. Това подобрява цялостното ви чувство за благополучие и удовлетворение.

• Депресия и безпокойство. Хората се нуждаят (и се наслаждават) лице в лице контакт. Няма нищо по-добро в намаляването на стреса и подобряването на настроението ви от това да прекарвате време лично с някого, който ви интересува.

• Кибертормоз.
Около 10% от тийнейджърите съобщават, че са били сплашвани или тормозени в социалните медии. Също така голям брой потребители съобщават, че са обект на обидни и груби коментари.

• Самопоглъщане.
Споделянето на селфита и интимни мисли в социалните медии може да доведе до нездравословен егоцентризъм. Също така може да ви отдалечи от установяването на положителни връзки с другите в реалния свят.

Социалните медии могат да бъдат проблематични, ако пряко допринасят за намаляване на качеството или честотата на взаимодействията лице в лице. Същото важи и ако това ви отвлича вниманието от работата ви, кара ви да се чувствате тъжни или завистливи или използвате социалните медии, за да накарате другите да ревнуват. Ако някое от тези неща е вярно, може би е време да преразгледате начина, по който използвате тези платформи.

Един от най-потенциално проблемните фактори не е колко често публикувате, а колко честни сте, когато споделяте. Говоренето за това колко сте щастлив в социалните медии, когато ви е трудно, може да увеличи чувството на безпокойство.

Чувствате ли се задължени да публикувате?

Повечето от нас имат малка, вярна аудитория в социалните медии. Вероятно имате действителна връзка само с около 10% от хората, които ви следват (или хората, които следвате). Също така много малък процент от хората могат да печелят пари като инфлуенсъри. С други думи, вероятно нищо не ви задължава да споделяте живота си в социалните медии.

Най-много да получите удовлетворение от споделянето на информация и съдържание за определени теми. Въздействието на съдържанието ви често зависи в по-голяма степен от отношението на последователите ви към вас, отколкото от действителното съобщение, което споделяте или как го споделяте.

Социалните медии са платформа за показване на всички най-добри моменти от личния и професионалния ви живот. Рядко обаче активността в тях има дългосрочно, положително въздействие върху вашето благосъстояние. Напротив, доста често се чувствате притиснати да публикувате съдържание, сякаш това е тамагочи, което трябва да нахраните. Този вид натиск е проблематичен, ако причинява безпокойство.

Ето един пример. Вземете двойка, която е на път да се ожени. Те са развълнувани от сватбения си ден и искат да го споделят с останалия (не)виртуален свят. С настъпването на деня обаче нещата започват да се объркват от самото начало. Булченската рокля се къса, обувките на младоженеца го стягат, а сватбеният агент къса нервите на младоженците.
Вероятно бъдещите съпрузи все още се чувстват щастливи въпреки тези незначителни пречки. Фактът обаче остава, че денят не е това, което са очаквали. Не им се иска да споделят снимки в социалните медии, но се чувстват така, сякаш ако не го направят скоро, хората ще започнат да задават въпроси и те ще се почувстват неудобно. В крайна сметка, младите влюбени публикуват кадър от празненството, където изглеждат щастливи и доволни. Това е хипотетична ситуация, но това се случва в много различни форми всеки ден. Публикувате неща, които изобразяват емоции, които всъщност не изпитвате.

Недоверие и отхвърляне
Такъв живот ли искате да живеете? Може да се сблъскате с отхвърляне и недоверие, ако аудиторията в посещавана от вас социална медия се отклони твърде далеч от вас. Дори инфлуенсърите не могат да избегнат това.
Разминаването между това, което наистина мислите и чувствате, и това, което публикувате в социалните медии, може да причини значителен психологически стрес.
Освен това съществува възможността да патологизира вашите емоции, познание и поведение, което може да има дългосрочни последици.
Не става дума да деактивирате всичките се акаунти. Вместо това опитайте се да помислите как се възползвате от социалните мрежи. Нанасят ли ви повече вреда, отколкото полза? Повишават ли вашето благополучие или причиняват ли безпокойство и проблеми на себеоценката ви?

Социалните мрежи със сигурност няма да си тръгнат, но не забравяйте, че сте свободни да покажете кой сте всъщност, вместо да измисляте фалшив живот, за да се опитате да докажете своята стойност.

Фабинг - новата дигитална зависимост

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X