Напишете дума/думи за търсене

Защо ни е необходим дигитален детокс?

Огромна част от живота ни е подчинена на технологиите. Смартфоните и компютрите ни улесняват, но същевременно предизвикват зависимост. Затова все повече набира популярност модата на дигиталния детокс.

Дигитален детокс е съзнателният отказ от използване на информационни технологии - социални мрежи, смартфони, телевизори, компютри. Най-леката форма е да се пречистваме от всички тези блага на цивилизацията в свободното си време - тоест, когато не сме на работа.

Според психолозите проверяването на фийда във Facebook може да предизвика зависимост, подобна на кокаина - дългият период без социални мрежи може да причини тревожност, а някои специалисти говорят за ново нервно разстройство: номофобия - страхът да останеш без смартфон.

Ако не сте в състояние да се откажете завинаги от социалните мрежи, може да опитате детокс за ден, седмица или месец.

Правила на дигиталния детокс

- Не влизайте в новинарски сайтове.

- Не включвайте телевизор.

- Премахнете от главния екран на смартфона си всички развлекателни приложения.

- Отделете 1 час дневно, в който съзнателно не проверявате новините и социалните мрежи.

- Ставайте от компютъра на всеки половин час - пийнете вода, разходете се, направете някое лесно упражнение.

- Опитайте да съставите маршрут, без да използвате виртуална карта и gps.

- Разходете се без смартфон.

Ако превърнете дигиталния детокс в навик, чувствително ще намалите усещането за тревожност и ще отслабите зависимостта си от социалните мрежи. Същевременно ще подобрите концентрацията си и ще развиете критическо мислене при обработването на информация. Най-добре е да правите дигитален детокс в компания - привлечете половинката, децата, родителите, приятелите си. По този начин скоро ще установите колко много време и енергия ни отнема цифровият свят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X