Напишете дума/думи за търсене

Фабинг - новата дигитална зависимост

Зависимостта от мобилния телефон е новата епидемия, която ни прави крайно неприятна компания. Дори и да сме с любими хора, ако чуем заветния звук от смартфона, машинално посягаме към него и се вторачваме в екрана, демонстрирайки пълно пренебрежение към околните. Вече и измислена и специална дума за това – фабинг (phubbing - от англ. phone – телефон, и snubbing – пренебрежително отношение) за едно от най-разпространените явления в съвременното общество: когато в хода на разговора събеседникът постоянно се отвлича с мобилния си телефон, отговаря на съобщения, пише постове, проверява нюзфийда си.

Според психолозите фабинг е форма на самоизолация и бягство от реалността. Когато вперим поглед в мобилния телефон или таблета, игнорираме околните и тотално изключваме от обкръжаващата ни действителност. Изследванията показват, че фабингът разрушава отношенията между хората – около 70% от жените го смятат за причина за възникване на проблеми в интимната им връзка. Освен това, постоянното желание за проверяване на телефона като цяло влияе отрицателно на социалния живот, тъй като отслабва връзките с останалите. Когато превърнем смартфона си в най-добрия си приятел, изпускаме много моменти за общуване и развлечения. Но главното и най-ценното, което губим, е собственото си време. Неразривната връзка със смартфона влияе и на физическото здраве – разваля зрението, поврежда шийните прешлени.

Ако потърсим плюсовете на фабинга, може да отбележим добрата информираност. Но този положителен момент е свързан със „страха да не пропуснем нещо” – това е нов термин, който означава патологично състояние на тревога заради вероятността да узнаем нещо по-късно от останалите.

Психолозите настоятелно препоръчват да се избавим от тази зависимост, която може да доведе до депресия и конфликти с околните. Възможно е да се справим чрез някои механизми за самоконтрол.

1. От време на време оставяйте телефона си вкъщи и прекарвайте целия ден без него. Да, вероятно ще е мъчително да сте в неведение какво са публикували приятелите ви във фейсбук и инстаграм. Но, повярвайте, ще го преживеете и ще се доближите до справянето с фабинга.

2. Ако някой от приятелите ви през цялото време гледа в екрана на телефона си, обявете състезание: всички трябва да сложат телефоните си на масата, а който първи вземе своя, черпи останалите питие.

3. Разхождайте с приятели на места, където мобилните телефони нямат обхват.

4. По време на купон дайте телефона си на приятел и го помолете да не ви го връща за няколко часа.

5. Използвайте приложения за смартфон, които ще ограничат пребиваването ви в интернет или ще блокират за определено време някои приложения. Например, PlayPad и QualityTime за Android, Moment и BreakFree за iOS.

Аз съм Мая и съм Facebook зависима

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X