Напишете дума/думи за търсене

Дигитален детокс – лукс или необходимост

Смартфони, таблети, компютри – екраните ни заобикалят отвсякъде. За да си починем и да се отърсим от стреса, учените са категорични, че е необходимо не просто да не ходим на работа или да заминем далеч, а да се лишим от всякакви технологии, които крадат времето ни.

Във верига френски хотели въведеха специален пакет за почивка за своите посетители. Нарича се „Дигитален детокс“. Предлага се най-малко за три дни и се състои в това на посетителите да се осигури пълна релаксация без никаква връзка с каквито и да било дигитални устройства. Три дни без смартфон, без таблет, без интернет, дори без телевизия.

Според организаторите на терапията, както те я наричат, тя е насочена към хора, които се чувстват преуморени от непрекъснато общуване в социални мрежи, претоварени са в работата или са на прага на пристрастяването към интернет. Специалистите са категорични, че единствено пълното излизане от мрежата ще им помогне да се откъснат от всекидневните проблеми и ще им даде нужното време да се посветят на себе си.

Спорт, разходки и спа процедури

Всъщност програмата е замислена така, че да не накарат посетителите да се почувстват като в лагер за зависими, а да им се предложат толкова забавни и приятни занимания, че те да нямат нужда непрекъснато да са в интернет. Всеки ден за тях има организирани всякакви спа процедури, масажи, спортни дейности и разходки сред природата. Освен това са предвидени и срещи с психолог, който да им помогне да си обяснят до каква степен имат нужда от дигиталните технологии и защо.

Задължителен за всички

Специалисти поясняват, че дори не е нужно човек да ходи в специален хотел, за да изпълни тази програма. Достатъчно е от време на време да си поставя, ако не дни, то поне часове от деня, в които да се ограничава от смартфони, таблети, компютри, телевизия. Това е особено важно, защото непрекъснатото облъчване засилва тревожността, агресията, депресиите и води до състояния, в които човек не може да различава коя реалност е истинската.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X