Оризът е сред ястията, които присъстват на нашата трапеза. Дали ще е в пълнени чушки, ризото, дори в паеля - има много начини да го направим вкусен и подходящ както за домашно ястие, така и за такова пред гости. Богат на въхлехидрати, оризът осигурява дълготрайна енергия и дава усещане за ситост, което го прави добър избор особено в по-студените сезони.
Освен това е естествено безглутенов, лесен за храносмилане и чудесна основа за разнообразни вкусови комбинации. Представяме ви три рецепти с ориз, коит смело да предложите на любимите си хора.
Кремообразно ризото с гъби и пармезан
Необходими продукти (за 2 порции):
150 г ориз Арборио (за ризото)
200 г пресни гъби (печурки или микс)
1 малка глава лук (шалот или бял)
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
80 мл бяло вино (по желание)
500 мл зеленчуков бульон (загрят)
50 г настърган пармезан
Сол и черен пипер на вкус
Прясна мащерка или магданоз за сервиране
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на много ситно. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука за 2–3 минути, докато стане прозрачен. Почистете и нарежете гъбите. Добавете ги към лука и гответе още 5–6 минути, докато омекнат и пуснат сок. Сложете ориза и го запържете за 1–2 минути, като разбърквате. Ако използвате бяло вино, добавете го сега. Изчакайте течността да се изпари. Започнете да добавяте горещия бульон на части (по 1 черпак), като разбърквате постоянно. Изчакайте всяка доза да се абсорбира, преди да добавите следващата. Това отнема около 18–20 минути.
Когато оризът стане „ал денте" и кремообразен, махнете от огъня. Добавете маслото и пармезана, разбъркайте и оставете под капак за 2 минути. Сервирайте веднага, поръсено със свежа мащерка или магданоз.
Сладки оризови пудинги с канела и ванилия
Необходими продукти (за 4 малки порции):
120 г ориз (по-добре бял, кръглозърнест)
600 мл прясно мляко
3 с.л. захар (или по вкус)
1 ванилия (или 1 ч.л. ванилова есенция)
1/2 ч.л. канела (по желание)
Щипка сол
1 ч.л. масло (по избор)
Настъргана кора от лимон (по желание)
Начин на приготвяне:
Измийте ориза в студена вода, докато водата стане бистра. В тенджера добавете млякото, захарта, ванилията, щипката сол и измития ориз. Загрейте на средна температура. След като заври, намалете котлона и гответе на слаб огън, като разбърквате често, за да не загори. Това отнема около 25–30 минути, докато оризът омекне, а сместа се сгъсти. Ако желаете, добавете маслото за по-богат вкус. Оставете сместа да се охлади леко – при изстиване ще се сгъсти още. Разсипете в купички и поръсете с канела. Можете да добавите и лимонова кора за свежест. Подходящ както за десерт, така и за закуска – дори студен на следващия ден.
Третата ни рецепта е почти класика, но по малко по-различен начин/
Пълнени чушки с ориз и зеленчуци
Необходими продукти (за 4 порции):
8 бр. средно големи чушки (по възможност червени или жълти – по-сладки)
1 ч.ч. ориз (около 200 г)
1 глава лук
2 моркова
1 тиквичка (по избор)
2 домата или 100 мл доматен сок
3 с.л. зехтин или олио
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
Сол на вкус
500 мл топла вода или зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете лука, морковите и тиквичката на ситно. Запържете ги в зехтина на среден огън за около 5 минути. Измийте ориза добре и го добавете към зеленчуците. Запържете за още 2–3 минути, като разбърквате непрекъснато. Прибавете червения пипер, черния пипер, солта, нарязаните домати или доматения сок и около 100 мл топла вода. Оставете сместа да къкри за 5–7 минути.
Подгответе се за пълненето на чушките. Първо ги измийте и отрежете капачетата (запазете ги). Напълнете чушките със сместа, като оставите около 1 см празно място отгоре. Затворете с капачетата. Подредете чушките в тавичка, залейте с останалата топла вода (около 400 мл), покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути. След това махнете фолиото и допечете още 10–15 минути до златиста коричка.
Поднесете с кисело мляко и прясно нарязан магданоз.
Коментари (0)
Вашият коментар