Напишете дума/думи за търсене

Ориз в есенни ястия - вкусен и различен

Снимка: Pexels

Оризът е сред ястията, които присъстват на нашата трапеза. Дали ще е в пълнени чушки, ризото, дори в паеля - има много начини да го направим вкусен и подходящ както за домашно ястие, така и за такова пред гости. Богат на въхлехидрати, оризът осигурява дълготрайна енергия и дава усещане за ситост, което го прави добър избор особено в по-студените сезони.

Освен това е естествено безглутенов, лесен за храносмилане и чудесна основа за разнообразни вкусови комбинации. Представяме ви три рецепти с ориз, коит смело да предложите на любимите си хора.

 Кремообразно ризото с гъби и пармезан

Необходими продукти (за 2 порции):

150 г ориз Арборио (за ризото)

200 г пресни гъби (печурки или микс)

1 малка глава лук (шалот или бял)

2 с.л. зехтин

1 с.л. масло

80 мл бяло вино (по желание)

500 мл зеленчуков бульон (загрят)

50 г настърган пармезан

Сол и черен пипер на вкус

Прясна мащерка или магданоз за сервиране

Начин на приготвяне:

 Нарежете лука на много ситно. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука за 2–3 минути, докато стане прозрачен. Почистете и нарежете гъбите. Добавете ги към лука и гответе още 5–6 минути, докато омекнат и пуснат сок. Сложете ориза и го запържете за 1–2 минути, като разбърквате. Ако използвате бяло вино, добавете го сега. Изчакайте течността да се изпари. Започнете да добавяте горещия бульон на части (по 1 черпак), като разбърквате постоянно. Изчакайте всяка доза да се абсорбира, преди да добавите следващата. Това отнема около 18–20 минути.

Когато оризът стане „ал денте" и кремообразен, махнете от огъня. Добавете маслото и пармезана, разбъркайте и оставете под капак за 2 минути. Сервирайте веднага, поръсено със свежа мащерка или магданоз.

Сладки оризови пудинги с канела и ванилия

Необходими продукти (за 4 малки порции):

120 г ориз (по-добре бял, кръглозърнест)

600 мл прясно мляко

3 с.л. захар (или по вкус)

1 ванилия (или 1 ч.л. ванилова есенция)

1/2 ч.л. канела (по желание)

Щипка сол

1 ч.л. масло (по избор)

Настъргана кора от лимон (по желание)

Начин на приготвяне:

Измийте ориза в студена вода, докато водата стане бистра. В тенджера добавете млякото, захарта, ванилията, щипката сол и измития ориз. Загрейте на средна температура. След като заври, намалете котлона и гответе на слаб огън, като разбърквате често, за да не загори. Това отнема около 25–30 минути, докато оризът омекне, а сместа се сгъсти. Ако желаете, добавете маслото за по-богат вкус. Оставете сместа да се охлади леко – при изстиване ще се сгъсти още. Разсипете в купички и поръсете с канела. Можете да добавите и лимонова кора за свежест.  Подходящ както за десерт, така и за закуска – дори студен на следващия ден.

Третата ни рецепта е почти класика, но по малко по-различен начин/

Пълнени чушки с ориз и зеленчуци

Необходими продукти (за 4 порции):

8 бр. средно големи чушки (по възможност червени или жълти – по-сладки)

1 ч.ч. ориз (около 200 г)

1 глава лук

2 моркова

1 тиквичка (по избор)

2 домата или 100 мл доматен сок

3 с.л. зехтин или олио

1/2 връзка магданоз

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

Сол на вкус

500 мл топла вода или зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете лука, морковите и тиквичката на ситно. Запържете ги в зехтина на среден огън за около 5 минути. Измийте ориза добре и го добавете към зеленчуците. Запържете за още 2–3 минути, като разбърквате непрекъснато. Прибавете червения пипер, черния пипер, солта, нарязаните домати или доматения сок и около 100 мл топла вода. Оставете сместа да къкри за 5–7 минути.

Подгответе се за пълненето на чушките. Първо ги измийте и  отрежете капачетата (запазете ги). Напълнете чушките със сместа, като оставите около 1 см празно място отгоре. Затворете с капачетата. Подредете чушките в тавичка, залейте с останалата топла вода (около 400 мл), покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути. След това махнете фолиото и допечете още 10–15 минути до златиста коричка. 

Поднесете с кисело мляко и прясно нарязан магданоз.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X