Напишете дума/думи за търсене

В сезона на тиквите - да си направим и хляб от тиква

Снимка: Pexels

В сезона на тиквата и в наближаването на Хелоуин, ви предлагаме да си направите един по-различен хляб - от тиква, който е с аромат на есен, а да не говорим за постигнаия баланс между подправки и сладост.

Необходими съставки:

1 и 1/2 чаши (около 360 г) пюре от тиква 

1 и 3/4 чаши (220 г) бяло брашно (тип 500), пресято

3/4 чаша (150 г) кристална захар

1/2 чаша (120 мл) растително олио 

1/4 чаша (60 мл) прясно мляко 

2 големи яйца, стайна температура

1 чаена лъжичка бакпулвер

1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат

1 чаена лъжичка канела

1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил

1/4 чаена лъжичка индийско орехче

1/4 чаена лъжичка карамфил

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

1/2 чаена лъжичка морска сол

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 175°C. Намажете форма за хляб (около 22×12 см) с малко олио и покрийте дъното с хартия за печене. В голяма купа разбийте с телена бъркалка тиквеното пюре, 

олиото, млякото, яйцата и ванилията. Разбъркайте, докато сместа стане еднородна.

В отделна купа смесете сухите съставки брашното, захарта, 

бакпулвера, содата, солта и подправките (канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил). Постепенно добавете сухите към мокрите съставки, като разбърквате внимателно с шпатула само докато се обединят. Не прекалявайте с бъркането — това би направило хляба по-плътен.

Изпичане

Изсипете сместа във формата и загладете повърхността.

Печете на средно ниво на фурната за 60–70 минути, докато горната част пружинира при натиск, и забита клечка за зъби излезе чиста.

 Проверете хляба след около 45 минути. Ако повърхността е започнала да покафенява прекалено, покрийте с алуминиево фолио до края на печенето.

Оставете хляба да се охлади във формата за около 15 минути, след което го извадете и оставете напълно да изстине върху решетка.

Нарежете на резени и поднесете така, както е, или с малко масло, мед или крема сирене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X