В сезона на тиквата и в наближаването на Хелоуин, ви предлагаме да си направите един по-различен хляб - от тиква, който е с аромат на есен, а да не говорим за постигнаия баланс между подправки и сладост.
Необходими съставки:
1 и 1/2 чаши (около 360 г) пюре от тиква
1 и 3/4 чаши (220 г) бяло брашно (тип 500), пресято
3/4 чаша (150 г) кристална захар
1/2 чаша (120 мл) растително олио
1/4 чаша (60 мл) прясно мляко
2 големи яйца, стайна температура
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
1/4 чаена лъжичка карамфил
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка морска сол
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 175°C. Намажете форма за хляб (около 22×12 см) с малко олио и покрийте дъното с хартия за печене. В голяма купа разбийте с телена бъркалка тиквеното пюре,
олиото, млякото, яйцата и ванилията. Разбъркайте, докато сместа стане еднородна.
В отделна купа смесете сухите съставки брашното, захарта,
бакпулвера, содата, солта и подправките (канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил). Постепенно добавете сухите към мокрите съставки, като разбърквате внимателно с шпатула само докато се обединят. Не прекалявайте с бъркането — това би направило хляба по-плътен.
Изпичане
Изсипете сместа във формата и загладете повърхността.
Печете на средно ниво на фурната за 60–70 минути, докато горната част пружинира при натиск, и забита клечка за зъби излезе чиста.
Проверете хляба след около 45 минути. Ако повърхността е започнала да покафенява прекалено, покрийте с алуминиево фолио до края на печенето.
Оставете хляба да се охлади във формата за около 15 минути, след което го извадете и оставете напълно да изстине върху решетка.
Нарежете на резени и поднесете така, както е, или с малко масло, мед или крема сирене.
Коментари (0)
Вашият коментар