Напишете дума/думи за търсене

Дневно меню за противовъзпалително хранене

Снимка: Pixabay

Навлизаме в сезона на настинките и гриповете, затова е важно хранителният режим да бъде изключително балансиран. Предлагаме ви примерно меню, което включва четири хранения със сутрешна и следобедна закуска, обяд и вечеря. Все пак имайте предвид, че не става въпрос за диета, която да е предложена от медицински специалист и при здравословни проблеми е важно да се обръщате към вашия лекар.

А ето го и менюто:

Закуска
Чиа пудинг с канела и горски плодове

  • Продукти (2 порции):

4 с.л. чиа семена

250 мл бадемово или овесено мляко

100–120 г горски плодове (може замразени – размразете ги предварително)

1 ч.л. канела

1 ч.л. мед (по желание)

2 с.л. натрошени орехи

  • Начин на приготвяне:

Накиснете чиа семената в млякото за поне 4 часа или една нощ в хладилник. Прибавете канелата и меда и разбъркайте добре. При сервиране добавете плодовете и поръсете с орехи. Сервирайте охладено.

 Обяд
Топла купа с киноа, хрупкаво тофу и сос от тахан и лимон

  • Продукти (2 порции):

100 г киноа

1 кубче зеленчуков бульон

200 г тофу (твърдо)

1 ч.л. куркума

½ ч.л. кимион

1 малка тиквичка

1 червена чушка

100 г броколи

1 с.л. зехтин

За соса:

2 с.л. тахан

1 с.л. лимонов сок

1 скилидка чесън (настъргана)

2 с.л. вода

Щипка сол

  • Начин на приготвяне:

Киноата се изплаква и вари в 2:1 вода с кубчето бульон, около 15 минути. Тофуто се нарязва на кубчета, овкусява се с подправките и се запича на фурна до златисто. Зеленчуците се нарязват и се запичат или задушават леко. Смесват се съставките за соса до гладка консистенция. Сервира се купа с киноа, тофу, зеленчуци и поливка със соса.

Следобедна закуска / междинно хранене
Омлет от червена леща с цедено кисело мляко и кориандър

  • Продукти (1 голяма порция):

100 г червена леща (накисната поне 2 часа)

2 яйца

½ ч.л. куркума

Щипка черен пипер

Сол на вкус

2 с.л. цедено кисело мляко

Пресен кориандър или магданоз

  • Начин на приготвяне:

Изцедете накиснатата леща и я смелете в блендер заедно с яйцата и подправките до гъста смес. Загрейте незалепващ тиган с няколко капки зехтин и изсипете сместа. Гответе на среден огън 3–4 минути от всяка страна. Сервирайте с лъжица цедено кисело мляко и пресен кориандър.

 Вечеря
Сьомга с хрупкава кожичка и пюре от карфиол с кокосово мляко

  • Продукти (2 порции):

2 филета сьомга (по ~150 г всяко)

Сол, черен пипер, лимонова кора

1 с.л. зехтин

За пюрето:

300 г карфиол (суров или замразен)

100 мл кокосово мляко

Индийско орехче и чесън на вкус

Шепа пресен спанак

1 с.л. филирани бадеми

  • Начин на приготвяне:

Сьомгата се подправя със сол, пипер и лимонова кора. Запържва се кожата надолу в добре загрят тиган за около 4 минути, след което се обръща и готви още 2 минути. Карфиолът се сварява и пасира с кокосовото мляко до гладка текстура. Подправя се с индийско орехче и чесън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X