Блонди е много вкусен сладкиш, подобен на брауни, но без какао в тестото. Затова пък в него може да добавите блокчета с вкус на карамел.
Необходими съставки (за тава 20x20 см):
170 г масло (безсолно)
220 г кафява захар (може тъмна или светла)
2 яйца
1 жълтък
2 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. сол
170 г брашно (тип 500) – пресято
80 г бели шоколадови капки (или нарязан бял шоколад)
80 г орехи, нарязани (по желание, може да се заменят с други ядки или сушени плодове)
Начин на приготвяне:
В малка тенджера със светъл интериор разтопете маслото на среден огън. Продължете да го загрявате, като разбърквате от време на време, докато стане златисто-кафяво и ухае на ядки. Това отнема около 5–7 минути. Махнете от котлона и оставете леко да изстине (около 5 минути).
Изсипете леко охладеното масло в голяма купа. Добавете кафявата захар, яйцата, жълтъка и ванилията. Разбийте добре с телена бъркалка или миксер, докато сместа стане гладка и лъскава.
Поръсете солта, добавете брашното и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица, само докато се комбинират – не бъркайте прекалено.
Внимателно вмесете белите шоколадови капки и орехите. Оставете малко от тях за поръсване отгоре, ако желаете.
Постелете квадратна тава (20x20 см) с хартия за печене. Разпределете равномерно тестото. Поръсете с останалите капки шоколад и орехи.
Печете в предварително загрята фурна на 175°C (без вентилатор) за около 28–30 минути, или докато краищата станат златисти, а отгоре се появят малки пукнатини. Центърът трябва да е леко мек – така ще стане дъвчащ след охлаждане. Оставете да се охлади напълно в тавата, преди да нарежете.
Коментари (0)
Вашият коментар