Напишете дума/думи за търсене

Да си приготвим блонди с масло

Снимка: Pexels

Блонди е много вкусен сладкиш, подобен на брауни, но без какао в тестото. Затова пък в него може да добавите блокчета с вкус на карамел.

Необходими съставки (за тава 20x20 см):

170 г масло (безсолно)

220 г кафява захар (може тъмна или светла)

2 яйца

1 жълтък

2 ч.л. ванилов екстракт

1/2 ч.л. сол

170 г брашно (тип 500) – пресято

80 г бели шоколадови капки (или нарязан бял шоколад)

80 г орехи, нарязани (по желание, може да се заменят с други ядки или сушени плодове)

Начин на приготвяне:

В малка тенджера със светъл интериор разтопете маслото на среден огън. Продължете да го загрявате, като разбърквате от време на време, докато стане златисто-кафяво и ухае на ядки. Това отнема около 5–7 минути. Махнете от котлона и оставете леко да изстине (около 5 минути).

Изсипете леко охладеното масло в голяма купа. Добавете кафявата захар, яйцата, жълтъка и ванилията. Разбийте добре с телена бъркалка или миксер, докато сместа стане гладка и лъскава.

Поръсете солта, добавете брашното и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица, само докато се комбинират – не бъркайте прекалено.

Внимателно вмесете белите шоколадови капки и орехите. Оставете малко от тях за поръсване отгоре, ако желаете.

Постелете квадратна тава (20x20 см) с хартия за печене. Разпределете равномерно тестото. Поръсете с останалите капки шоколад и орехи.

Печете в предварително загрята фурна на 175°C (без вентилатор) за около 28–30 минути, или докато краищата станат златисти, а отгоре се появят малки пукнатини. Центърът трябва да е леко мек – така ще стане дъвчащ след охлаждане. Оставете да се охлади напълно в тавата, преди да нарежете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X