Напишете дума/думи за търсене

Гениални цитати на Джордж Бърнард Шоу

Тези цитати на Джордж Бърнард Шоу са литературни отпечатъци на великия ирландски писател и драматург, живял между ХІХ и ХХ век. Той е разбирал духа на модерността, както малцина са успявали преди него.

Джордж Бърнард Шоу също е критик, наеман от важни вестници в Обединеното кралство, да дискутира изкуството. Той се откроява като един от най-големите наблюдатели на културата по онова време.


Тази важна фигура става известна главно благодарение на неговите пиеси. Подобно на Оскар Уайлд, той се откроява с интересната си ирония и елегантното си чувство за хумор. Цитатите на Джордж Бърнард Шоу са истински произведения на мъдростта.


Една от повтарящите се теми в цитатите на Джордж Бърнард Шоу е животът. Следващият цитат например синтезира неговите идеи за съдбата, отговорността и смисъла на живота.


Той прави тържествено наблюдение в друг от своите цитати:
„Повечето хора отиват в гроба с музиката си в тях.“
Това напомня, че временно сме на този свят и че не бива да отнасяме нищо в гроба си.

Ако не искате да го направите, оставете другите да го направят
Това е един от най-интересните цитати на Джордж Бърнард Шоу:

„Хората, които казват, че това не може да се направи, не трябва да прекъсват тези, които го правят.“

Тази мисъл ни предупреждава да стоим настрана от „убийците на мечтите“, които често преследват тези, които се осмеляват да се стремят и се опитват да сбъднат мечтите си. С други думи, това означава, че ако не правите нещо, за да постигнете това, което искате, най-малкото трябва да уважавате тези, които го правят.

Как остаряваме

Стареенето е един от неизбежните факти. Независимо дали ни харесва или не, това е процес, през който всеки трябва да премине. Невинаги обаче сме готови да се изправим пред тази реалност.

По отношение на това един от цитатите на Джордж Бърнард Шоу ни напомня какво всъщност представлява старостта:
„Не спираме да играем, защото остаряваме; остаряваме, защото спираме да играем."

Така че продължавайки да играете, ще бъдете вечно млади.

Действайте и не реагирайте
Всички цитати на Джордж Бърнард Шоу са остроумни и задълбочени. Има обаче някои, които са наистина поразителни.
„Възможностите са многобройни, щом решим да действаме и да не реагираме.“
С грация и чар, това просто ни казва, че ние сме субектите, а не обекти на живота. Субектът взема решения и създава своята реалност. Обектите действат само като реагират на събитията, които другите създават.

Препятствието на страха
Страхът е едно от онези чудовища, които ни грабват, и, ако не отвърнем, никога не ни пуска. Да, има много причини да се страхувате, но има и причини да се изправите срещу тези страхове и да им отвърнете.


Това означава, че ако не се борим със страха, той ще се нахрани и ще ни накара да възприемаме света като опасно място.

Двете трагедии на живота

Понякога си мислим, че голямата трагедия на живота не е да получим това, което искаме. Има обаче много ситуации, при които откриваме, че това невинаги е така. Нашите желания невинаги са разумни, нито достигането им винаги ще ни прави по-щастливи.


Когато постигнем това, което искаме, често се сблъскваме с онази голяма празнота, която нищо не може да запълни.

Джордж Бърнард Шоу без съмнение е един от най-интересните писатели в съвременната история. Всички негови цитати ни помагат да разсъждаваме върху живота и света. Неговият остър ум представлява най-доброто от универсалната мисъл.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X