Напишете дума/думи за търсене

Велики самурайски поговорки

„Не знам нищо за надминаването на другите. Знам само как да надмина себе си. ”
Бушидо

Тези поговорки представляват наследството на една от най-важните култури и философии на всички времена. Това, което направи самураите наистина специални, не били техните умения в битка. А принципите и ценностите, които са ги вдъхновявали.
Някои от великите бойци били също великолепни мислители и писатели. Благодарение на тях днес имаме достъп до знанията и мъдростта, които са оставили след себе си.
Трима от най-известните воини са били и автори на много самурайски цитати. Имената им са Ямамото Цунетомо, Иназо Нитобе и Миямото Мусаши.

Поговорки от Миямото Мусаши

Много самурайски поговорки ни канят да изострим сетивата си и да се възползваме максимално от тях. „Наблюдението и възприятието са две отделни неща; окото, което наблюдава, е по-силно, окото, което възприема, е по-слабо." Написана е от Миямото Мусаши и противопоставя стойността на гледането на стойността на виждането.
Тази поговорка подчертава една от фокусните точки на източната мисъл - не се фокусирайте върху себе си.

„Мислете леко за себе си и дълбоко за света.“
С други думи, не отделяйте твърде много време за мисли за себе си. Вместо това използвайте тази енергия, за да помислите за реалността, в която живеете.

Боят също е често срещана тема в поговорките на самураите.
„Днес е победа над себе си от вчера; утре е победата ти над по-ниски хора." Това означава, че всеки път, когато победите някаква слабост или вина в себе си, сте готови да победите други, които имат същите тези дефекти.

Поговорки от Ямамото Цунетомо

Ямамото Цунетомо е друг писател самурай. В този цитат той говори за важността да започнем нещо със сила и енергия. Ако направим това, ще може да поддържаме духа си през цялото време.
„Ако стартирате без сила, седем от всеки десет от вашите действия няма да достигнат целта си.“
Друга поговорка говори за важността на предизвикателствата. Това показва, че предизвикателствата и борбата за тяхното преодоляване са това, което насърчава умереността на характера.
„Добре е да се изправяш пред предизвикателства през младостта си. Който никога не е страдал, няма да смекчи достатъчно характера си.”

Поговорки от Иназо Нитобе

Освен че сам е автор, Иназо Нитобе е страхотен съставител на самурайски поговорки. Много от тези учения са с неизвестен произход, но отразяват невероятна яснота и мъдрост.
„Духовният аспект на доблестта се доказва от хладнокръвие - спокойното присъствие на ума. Спокойствието е смелост в покой. "
Тази говори за връзката между смелостта и спокойствието.
Друг текст говори за стоицизма - способността да бъдеш силен пред болката. Да бъдем издръжливи и винаги внимателни към другите.
„Дисциплината на силата внушава съпротива без оплаквания и също така учи на учтивост. Изисква да не разрушаваме удоволствието или спокойствието на другите чрез изразяване на собствената си тъга или болка.”

„Доброжелателството се счита за суверенна добродетел в два смисъла: суверенна сред множеството атрибути на благороден дух и суверенна, защото е особено подходяща за функцията на суверен“. Философията на самураите е особено добре изразена в този цитат. Те никога не отделят битката от силата на добротата и духовните ценности.

Поговорки на Бушидо

В книгата „Пътят на воина“ или „Пътят на самураите“ има много мъдри твърдения. Всички те ни канят да се изправим смело пред живота и винаги да имаме предвид личната си еволюция. Личната еволюция се случва в нас и след това се отразява във външността. Тази книга ни учи на изкуството на добрия живот.
Едно от изреченията в книгата казва: „Когато давате съвет, първо трябва да разберете дали другият човек е готов да го приеме или не.“ Това е ценна препоръка. Това ни напомня, че не може да помогнем или да насочим някого, ако той не иска това от нас. С две думи, не давайте непоискани съвети.

„Ако тръгнете по неизследван път, накрая ще се появят безкрайни тайни.“
Това е красивият начин на самураите да ни приканят да не се страхуваме от нови неща и от непознатото. Всеки път, когато се потопим в нещо ново, ще научим ценни уроци.

Във филмите самураите са представени като невероятно опитни воини и със сигурност са били такива. Но са били много повече от това. Отношението им към живота е на онези хора, които винаги се стремят да бъдат по-добри. Онези, които виждат духовността като път за постигане на величие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X