Напишете дума/думи за търсене

Тодор Колев: Никоя жена не бива да чува, че друга е била обичана повече от нея

На този титан на българското кино и театър представяне не му е нужно. Тръгна си без време преди почти 8 години, но заветът, който остави след себе си, говори ултимативно.

„Мила” събра за вас някои от най-ярките мисли на тази космическа личност, както и цитати от неговите легендарни филми.

1. В крайна сметка имам максима, че да спиш с умна жена е все едно да спиш със самия ум. И на първо място слагам ума, интелигентността и забавността на жената. И ми е отвратително да бъда с пияна жена.

2. Нещата, за съжаление, не отиват на добре. Не можеш с индивиди, чиито мисли са на етажи под земята, да решаваш проблемите на хората.

3. Камен Донев и Мариус Куркински са каймакът на кафето, но имам и други студенти, които са много добри актьори. Вижте, аз нямам самочувствието, че съм направил някакви чудеса с тях или без тях. Големият номер е друг. Оказа се, че те издържат на напрежението и ходят да се борят с „мечките“, както казвам.

4. Икономията е майка на мизерията.

5. Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея.

Знаеш ли, братчед, кое отличава хората от животните? Алкохолът! Нито едно животно не пие!

6. Неосъществена ще остане мечтата ми да бъда рентиер, които има възможност да живее и работи свободно.

7. Ако се опиташ да се бориш, защитеният винаги е простакът, тъпият, идиотът без задръжки, животното с мускулите – не интелектуалецът, интелигентният, ученият, челият.

снимка: Десислава Кулелиева
снимка: Десислава Кулелиева

8. Борбата между пошлото и истинското изкуство е неравностойна. Личности има, но… е много трудно да се бориш. Ще ви кажа нещо наистина лошо – в крайна сметка борбата е само за пари.

9. На българина му допада простака, обича го. Ние си падаме по простотията. Агресията и насилието са в кръвта ни.

10. Тук всичко е една гавра! Животът ни е анархия. Аз сега мога да извърша ей тук пред вас някаква гадост, която ще ви обиди и няма да може да я изтърпите. И никой нищо няма да ми направи. Абсолютно никой няма да се затича да брани своите права и интереси. Камо ли пък държавата да го направи! Ние сме наистина Абсурдистан.

11. Артист, който казва че не е суетен, не говори истината. Не е вярно. Когато си артист, ти се показваш, проявяваш своеобразен ексхибиционизъм. Даже още по-страшно, той е духовен ексхибиционизъм. Как да не съм суетен, щом мога да разсъбличам душата си. Как?

12. Ако си кажете „О, Господи, колко жалко, че свършва“, тогава сте направили нещо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X