Напишете дума/думи за търсене

Екзюпери: Трябва да преживееш много, за да станеш човек

Великият Антоан дьо Сент Екзюпери е световноизвестен заради "Малкият принц", но в творчеството си има още няколко значими произведения като „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Южната поща“ и „Писмо до един заложник“. Да си припомним няколко безсмъртни цитата от френския принц.

1. Да се обичате не значи да се гледате един друг, а да гледате заедно в една посока.

2. Ако можеш да се влюбиш в полето и небето, ти знаеш къде трябва да дойдеш. Там ще откриеш хора, които са живи, приключения, които са истински, и ще се научиш да виждаш смисъла зад всичко това.

3. Съвършенството е добродетел на мъртвите.

4. Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници.

5. Съвършенството е достигнато не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне.

6. Има само едно истинско богатство, и то е общуването между хората.

7. В този спящ малък принц най-силно ме вълнува неговата вярност към едно цвете, образът на розата, която сияе в него като пламък на лампа дори когато той спи…

8. Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.

9. Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.

10. Трябва да преживееш много, за да станеш човек.

11. Човек никога не е доволен там, дето е…

12. Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: "Моето цвете е там някъде".

13. Трябва да бъдеш много търпелив. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения.

14. Тогава нищо не разбирах! Би трябвало да го преценявам не по думите, а по делата. То ме изпълваше с благоухание и светлина. Изобщо не биваше да бягам! Зад дребните му хитрости трябваше да доловя неговата нежност. Цветята са толкова противоречиви! Но бях прекалено млад, за да зная как да го обичам!

15. Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X