Напишете дума/думи за търсене

Стивън Кинг: Любовта не е сляпа, а е канибал с изключително остро зрение

Днес този гений на настръхващия жанр навършва 70 години.  "Мила" събра някои от неговите най-емблематични цитати от неговите книги, за да отбележим интелекта и житейската му мъдрост.

1. Адът не е нищо в сравнение с яростта на измамена жена.

"Живата факла"

2. Ако си дете, се учиш да живееш. Възрастните се учат да умират.

"Кристин"

3. Латинската дума за развод означава: „да изтръгнеш гениталиите на мъжа през портфейла му.

4. Никой не е по-сляп от онзи, който не желае да вижда.

5. Той често казваше, че "никога" е думата, която Господ обича да слуша, когато иска да се посмее.

6. Поетите винаги и може би съзнателно създават погрешна представа за любовта. Любовта е стар главорез. Не е сляпа, а е канибал с изключително остро зрение. Любовта е хищно животно и е винаги гладна.

— С какво се храни? — изрекох противно на волята си. Устните ми се раздвижиха, въпреки че разумът ми диктуваше, че целият разговор е безсмислен.

— С приятелство — отвърна Джордж Льобей. — Храни се с приятелството.

"Кристин"

7. Хората не стават по-добри, те стават просто по-умни. Когато станеш по-умен, не спираш да късаш крилцата на мухите, просто си измисляш по-добра причина, за да го правиш.

"Кери"

8. Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена.

"Тъмната кула"

9. Истинската любов, като всеки друг силен и омайващ наркотик, е досадна — веднъж разкажеш ли за създаването и откритието й, целувките бързо втръсват и милувките са изтощителни… разбира се, за всички с изключение на онези, които си ги разменят, които дават и взимат милувките, докато всеки звук и цвят на света сякаш се сгъстява и става по-ярък около тях. Както и с другите силни дроги, истинската първа любов е наистина единствено интересна за онези, които са й пленници.И както всеки друг силен и омайващ наркотик, първата любов е опасна.

"Тъмната кула 4 : Магьосникът"

10. Да убиваш в името на мира е все едно да се чукаш в името на въздържанието!

11. Може би изобщо не съществуват добри и лоши приятели. Може би просто има приятели, хора, които се застъпват за теб, когато страдаш, и ти помагат да не си толкова самотен. Може би заради тях си струва да се бориш, да се надяваш, да живееш. И дори да умреш, ако трябва. Няма добри приятели. Няма лоши приятели. Има само хора, с които желаеш да бъдеш, не можеш да не бъдеш; хора, които изграждат дома си в сърцето ти.

"То"

12. Когато живееш някъде и искаш да го напуснеш с нещата, които би побрал в един сак, всъщност това място никога не е било твое от самото начало.

"Сейлъм'с Лот"

13. Когато ухапеш ръката, която те храни, съвсем логично е протегнатата длан да се свие в юмрук.

"Сейлъм'с Лот"

14. Никой не може да каже какво точно те превръща в друг човек. Никой не може с думи да опише онзи тъжен и самотен период от живота ти, прекаран в ада. Няма рецепти как да се промениш. Просто оцеляваш. Или умираш.

"Сейлъм'с Лот"

15. Обичта не може да просъществува в завладените от страх сърца, както растението в тъмно помещение.

"Сейлъм'с Лот"

16. Мечтите остаряват преди мечтателите.

"Капан за сънища"

17. Човек не винаги трябва да чуе трясъка, за да разбере, че вратата е затръшната.

"Особени сезони"

18. Най-важните неща се изричат винаги най-трудно. Това са нещата, от които се срамуваш, понеже думите ги смаляват... те свиват нещата, изглеждали безгранични, докато са били в главата ти, до съвсем тривиални размери, когато се изрекат... И може да се случи така, че да разкриеш душата си, което съвсем не е лесно, само за да те изгледат особено, без изобщо да разберат какво си казал или защо си помислил казаното за така важно, че едва не си се разплакал, докато си споделял своята тайна. Струва ми се, че това е най-лошото - когато тайната остава заключена в теб не поради липса на разказвач, а поради липса на слушател, който да те разбере.

"Особени сезони"

19. "Но всъщност няма какво да се чудя. Нещата винаги се свеждат до две алтернативи: здравата да се заловиш да живееш или здравата да се заловиш да умираш."

"Особени сезони"

19. Надеждата е нещо хубаво, може би най-хубавото нещо, а хубавите неща са безсмъртни!

"Особени сезони

20. Няма такова нещо като щастлив край. Не съм срещал нито един, който може да се мери с "Имало едно време". Всеки край е жесток. Всеки край е просто друг начин да кажеш "сбогом.

"Тъмната кула"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X